Brambory jsou jídlem chudých i bohatých: Zpracujeme je do posledního kousku
Brambory jsou hlíznaté rostliny, které patří mezi základní potraviny lidí na celém světě. Brambory se vaří, pečou, smaží, zapékají, fritují. Brambory jsou potravou těch nejchudších, ale patří i na stoly luxusních restaurací.
Naše babičky říkaly, že když není co jíst, brambory jsou doma vždycky. Není divu - na venkově byla políčka brambor u každé chalupy. Brambory sloužily k jídlu celou zimu, na jaře se zbytek zasázel a přebytky prodaly hospodyním do města.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat ze zbytku syrových brambor
Pár brambor, zapomenutých na dně košíku, není potřeba vyhazovat:
- Z brambor připravíme chutnou bramboračku, přidáme je do zeleninové polévky nebo do gulášovky. Bramborové nudle jsou zavářkou do mnoha polévek.
- Nastrouhané brambory smícháme i s jinou zeleninou, s vejci a moukou nebo s ovesnými vločkami a připravíme báječné placky, karbanátky, kuličky.
- Knedlíky "klouzáky" se připravují ze syrových brambor, ale známá je i varianta, kdy část syrových nahradíme vařenými bramborami.
Co s bramborami, uvařenými ve slupce
Brambor můžeme záměrně uvařit více, aby jich několik zbylo:
- Brambory ve slupce využijeme k přípravě přílohových knedlíků, šišek, noků a bramborových knedlíků plněných masem i ovocem.
- Ze strouhaných brambor připravíme pár placek a lokší, krokety a bramborová těsta pro bábovky, řezy, šátečky a bramborové vdolečky.
- Kolečka a kostičky brambor smícháme s masem, zeleninou a sýrem a zapečeme je (francouzské brambory) nebo z nich připravíme bramborový salát.
Co se zbytkem uvařených brambor
Z jedné porce brambor, zbylých od oběda, připravíme další chutná jídla:
- Brambory pokrájíme na menší kousky a opečeme je na másle se zeleninou, uzeninou, vejci a sýrem jako selskou omeletu.
- Z brambor, cibule a uvařených těstovin připravíme pokrm, nazvaný grenadýr - lepenice. Můžeme do něj přidat zelí, škvarky nebo uzeninu.
- Opečené brambory s kořením můžeme podávat jako součást jídel s převahou zeleniny nebo masa a nahradit jimi přílohu.
Co se zbytkem bramborové kaše
Těsto z bramborové kaše je jemné a rychle řidne, proto musíme spěchat:
- Ve slané kuchyni využijeme kaši do placek, kroket, knedlíků a nočků do polévky. Kaše může sloužit jako pojivo nádivek a náplní slaných koláčů nebo přídavek do chleba pro zjemnění struktury.
- Ve sladké kuchyni přidáme kaši do sladkých kynutých řezů, do těsta na bábovku, koblížků nebo sušenek. Nastavíme jí těsto na knedlíky, které plníme ovocem, na šišky a placky - lokše, sypané mákem.
Zajímá vás, jak zužitkovat několik syrových či vařených brambor? Nejlepší variantou jsou bramborové placky ochucené uzeninou, sýrem či zeleninou. Nechte se inspirovat naším videem:
Komentáře