Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou hlíznaté rostliny, které patří mezi základní potraviny lidí na celém světě. Brambory se vaří, pečou, smaží, zapékají, fritují. Brambory jsou potravou těch nejchudších, ale patří i na stoly luxusních restaurací.

Naše babičky říkaly, že když není co jíst, brambory jsou doma vždycky. Není divu - na venkově byla políčka brambor u každé chalupy. Brambory sloužily k jídlu celou zimu, na jaře se zbytek zasázel a přebytky prodaly hospodyním do města.

Co udělat ze zbytku syrových brambor

Pár brambor, zapomenutých na dně košíku, není potřeba vyhazovat:

  • Z brambor připravíme chutnou bramboračku, přidáme je do zeleninové polévky nebo do gulášovky. Bramborové nudle jsou zavářkou do mnoha polévek.
  • Nastrouhané brambory smícháme i s jinou zeleninou, s vejci a moukou nebo s ovesnými vločkami a připravíme báječné placky, karbanátky, kuličky.
  • Knedlíky "klouzáky" se připravují ze syrových brambor, ale známá je i varianta, kdy část syrových nahradíme vařenými bramborami.

Co s bramborami, uvařenými ve slupce

Brambor můžeme záměrně uvařit více, aby jich několik zbylo:

  • Brambory ve slupce využijeme k přípravě přílohových knedlíků, šišek, noků a bramborových knedlíků plněných masem i ovocem.
  • Ze strouhaných brambor připravíme pár placek a lokší, krokety a bramborová těsta pro bábovky, řezy, šátečky a bramborové vdolečky.
  • Kolečka a kostičky brambor smícháme s masem, zeleninou a sýrem a zapečeme je (francouzské brambory) nebo z nich připravíme bramborový salát.

Co se zbytkem uvařených brambor

Z jedné porce brambor, zbylých od oběda, připravíme další chutná jídla:

  • Brambory pokrájíme na menší kousky a opečeme je na másle se zeleninou, uzeninou, vejci a sýrem jako selskou omeletu.
  • Z brambor, cibule a uvařených těstovin připravíme pokrm, nazvaný grenadýr - lepenice. Můžeme do něj přidat zelí, škvarky nebo uzeninu.
  • Opečené brambory s kořením můžeme podávat jako součást jídel s převahou zeleniny nebo masa a nahradit jimi přílohu.

Co se zbytkem bramborové kaše

Těsto z bramborové kaše je jemné a rychle řidne, proto musíme spěchat:

  • Ve slané kuchyni využijeme kaši do placek, kroket, knedlíků a nočků do polévky. Kaše může sloužit jako pojivo nádivek a náplní slaných koláčů nebo přídavek do chleba pro zjemnění struktury.
  • Ve sladké kuchyni přidáme kaši do sladkých kynutých řezů, do těsta na bábovku, koblížků nebo sušenek. Nastavíme jí těsto na knedlíky, které plníme ovocem, na šišky a placky - lokše, sypané mákem.

Zajímá vás, jak zužitkovat několik syrových či vařených brambor? Nejlepší variantou jsou bramborové placky ochucené uzeninou, sýrem či zeleninou. Nechte se inspirovat naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli