Bublanina s ovocem je jednoduchý moučník, na přípravu vhodný i pro začátečníky
Bublanina je sladká buchta pečená na plechu. Připravuje se z třeného nebo piškotového těsta, na které se před vložením do trouby poklade ovoce. Těsto pečením nabude a na svém povrchu vytvoří typické kráterky.
Nadýchaná bublanina patřila mezi několik jednoduchých moučníků, které naše babičky pekly stále dokola - kromě ní to byla bábovka, štrúdl, buchty, palačinky a koblihy. Bublanina byla plná šťavnatého ovoce, které rostlo na zahradě i v lese.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na bublaninu
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- vanilkový cukr, citrónová kůra
Piškotové nebo třené těsto?
Obě možnosti jsou skvělé - piškotová bublanina je jen více nadýchaná:
- Piškotové těsto - ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny, přišleháme olej a pak postupně na nízké otáčky mouku s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme stěrkou sníh z bílků.
- Třené těsto připravíme ušleháním celých vajec s cukrem do husté pěny. Mouku s práškem do pečiva nasypeme po lžicích do pěny a smícháme na nízké otáčky pomocí šlehače.
Jak upéct bublaninu
Příprava se skládá z několika základních kroků:
- Očistíme ovoce - odpeckujeme ho, zbavíme slupek a jádřinců a pokrájíme na menší kousky, pokud nejde o drobné ovoce. Použijeme jahody, maliny, ostružiny, borůvky, třešně, rybíz, angrešt nebo pokrájené meruňky, broskve či rebarboru.
- Vysoký plech klasické velikosti nebo větší pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžeme i pečicí papír, ale musíme počítat s tím, že se při krájení moučníku bude pod nožem kroutit a trhat.
- Těsto nalijeme na plech. Kousky ovoce poklademe na celou plochu těsta tak, aby mezi nimi byly aspoň minimální mezery a těsto se mělo jak zvednout. Po ovoci zůstanou po upečení malé kráterky.
- Bublaninu pečeme v troubě, vyhřáté na 175–180 °C, dokud povrch nezrůžoví - do té doby nesmíme troubu otevřít, aby těsto nespadlo. Před dopečením píchneme špejlí do nejvyššího bodu bublaniny - pokud je špejle čistá, je hotovo.
- Moučník necháme vychladnout (ovoce chladne déle než těsto). Pak ho poprášíme moučkovým cukrem a pokrájíme na čtverečky. Bublaninu můžeme ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Jaké jsou jiné varianty bublaniny
V mnoha receptech se můžeme setkat s bublaninami, které jsou jemné, nadýchané a vláčné - a přitom nejsou připraveny z piškotového ani třeného těsta. Nejčastěji to je bublanina tvarohová, šlehačková, kefírová nebo ta z kynutého či špaldového těsta. Známe i výbornou bezlepkovou verzi bublaniny.
Jak připravit jednoduchou rybízovou bublaninu? Pomůže vám náš videorecept:
Sladké drobečky
Ovoce je vhodnější protřást v misce s moukou, aby při pečení nekleslo ke dnu. Pokud naklademe ovoce blízko k sobě, těsto se nezvedne a místo bublaniny vyrobíme ovocný koláč, ale možná jím nebudeme zklamaní - budeme mít nový recept.
Komentáře