Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bublanina je sladká buchta pečená na plechu. Připravuje se z třeného nebo piškotového těsta, na které se před vložením do trouby poklade ovoce. Těsto pečením nabude a na svém povrchu vytvoří typické kráterky.

Nadýchaná bublanina patřila mezi několik jednoduchých moučníků, které naše babičky pekly stále dokola - kromě ní to byla bábovka, štrúdl, buchty, palačinky a koblihy. Bublanina byla plná šťavnatého ovoce, které rostlo na zahradě i v lese.

Recept na bublaninu

Je těžké vybírat z tisíců receptů - vybrali jsme jeden z mnoha:

Piškotové nebo třené těsto?

Obě možnosti jsou skvělé - piškotová bublanina je jen více nadýchaná:

  1. Piškotové těsto - ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny, přišleháme olej a pak postupně na nízké otáčky mouku s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme stěrkou sníh z bílků.
  2. Třené těsto připravíme ušleháním celých vajec s cukrem do husté pěny. Mouku s práškem do pečiva nasypeme po lžicích do pěny a smícháme na nízké otáčky pomocí šlehače.

Jak upéct bublaninu

Příprava se skládá z několika základních kroků:

  • Očistíme ovoce - odpeckujeme ho, zbavíme slupek a jádřinců a pokrájíme na menší kousky, pokud nejde o drobné ovoce. Použijeme jahody, maliny, ostružiny, borůvky, třešně, rybíz, angrešt nebo pokrájené meruňky, broskve či rebarboru.
  • Vysoký plech klasické velikosti nebo větší pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžeme i pečicí papír, ale musíme počítat s tím, že se při krájení moučníku bude pod nožem kroutit a trhat.
  • Těsto nalijeme na plech. Kousky ovoce poklademe na celou plochu těsta tak, aby mezi nimi byly aspoň minimální mezery a těsto se mělo jak zvednout. Po ovoci zůstanou po upečení malé kráterky.
  • Bublaninu pečeme v troubě, vyhřáté na 175–180 °C, dokud povrch nezrůžoví - do té doby nesmíme troubu otevřít, aby těsto nespadlo. Před dopečením píchneme špejlí do nejvyššího bodu bublaniny - pokud je špejle čistá, je hotovo.
  • Moučník necháme vychladnout (ovoce chladne déle než těsto). Pak ho poprášíme moučkovým cukrem a pokrájíme na čtverečky. Bublaninu můžeme ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.

Jaké jsou jiné varianty bublaniny

V mnoha receptech se můžeme setkat s bublaninami, které jsou jemné, nadýchané a vláčné - a přitom nejsou připraveny z piškotového ani třeného těsta. Nejčastěji to je bublanina tvarohová, šlehačková, kefírová nebo ta z kynutého či špaldového těsta. Známe i výbornou bezlepkovou verzi bublaniny.

Jak připravit jednoduchou rybízovou bublaninu? Pomůže vám náš videorecept:

Sladké drobečky

Ovoce je vhodnější protřást v misce s moukou, aby při pečení nekleslo ke dnu. Pokud naklademe ovoce blízko k sobě, těsto se nezvedne a místo bublaniny vyrobíme ovocný koláč, ale možná jím nebudeme zklamaní - budeme mít nový recept.

Komentáře

Další tipy a triky