Celerové placičky se sýrem jsou křehké a vynikající. Chutnají teplé i studené
Smažené placičky se dají připravit z lecčeho a výtečným základem je nejen strouhaný sýr, ale také celer. V tomto receptu obě tyto suroviny použijete zároveň a během krátké chvilky připravíte těstíčko, pak už se můžete pustit do smažení.
Placičky, ve kterých je nastrouhaný celer, jsou po upečení krásně křehké a výrazně aromatické. Můžete je připravit k bramborové kaši nebo k vařeným bramborám. Když několik placiček zůstane, oceníte je jako svačinu nebo večeři, třeba jen s krajíčkem chleba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na celerové placičky se sýrem
Na 3 porce budete potřebovat 230 g syrového celeru (po oloupání), 100 g libovolné uzeniny, 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda), 4 vejce, hrst libečku, hrst zelené petrželky, 1 lžičku vegety, trochu pepře, vrchovatou lžíci hladké mouky a 4 stroužky česneku. Připravte si také olej na smažení.
- Očištěný celer nastrouhejte najemno (podobně jako brambory na bramboráky).
- K celeru dejte na kostičky nakrájenou uzeninu a nastrouhaný sýr, petrželku a libeček nasekejte nadrobno. Dále přidejte vegetu, pepř, vejce, česnek a mouku.
- Tip 1: Vegetariáni mohou místo uzeniny použít nakrájené uzené tofu.
- Ze všech surovin umíchejte těstíčko.
- Na pánev dejte olej a jakmile se rozehřeje, pusťte se do smažení. Těstíčko jednoduše nabírejte lžící a na pánvi malé hromádky upravte do tvaru placiček. Menší placičky se snáze propečou a budou dříve hotové.
- Smažte na mírné teplotě, aby se placičky nezačaly na povrchu připalovat a přitom nezůstaly uvnitř syrové. Díky vajíčkům bude těstíčko pěkně držet pohromadě. Smažte placičky stejně jako bramboráky.
- Tip 2: První placičku můžete ochutnat a pokud je třeba, dolaďte chuť těstíčka přesně podle vašeho gusta.
- Usmažené placičky rovnejte na ubrousky (nebo na přeloženou papírovou utěrku), aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
- Hotové placičky výborně chutnají s bramborovou kaší, ale stačí k nim připravit jen uvařené brambory. Doporučujeme k jídlu podávat chuťově výrazný dip např. česnekový a na talíře ještě dát zeleninovou oblohu nebo do misek zeleninový salát.
Díky přidanému sýru placičky skvěle chutnají ještě horké, dokud je sýr rozpuštěný, ale i zastudena, když sýr naopak ztuhne.
Na postup přípravy placiček se podívejte v následujícím videoreceptu:
Jak placičky trochu pozměnit
Máme pro vás několik tipů, jak mít placičky trochu jiné.
- Do těstíčka dejte pro změnu trochu strouhanky, placičky pak budou křupavější.
- Do placiček se výtečně hodí nejrůznější zelené natě - podle toho, které máte zrovna k dispozici. Přidejte petržel, pažitku, libeček, celer, česnekovou nať a další. Kromě čerstvých lze použít také mražené nebo sušené natě.
- Pro výraznější aroma dochuťte troškou muškátového oříšku.
- Malé množství kurkumy dá placičkám ještě lepší barvu, Tebi (lahůdkové droždí) zase výraznější chuť.
Hotové placičky se dají snadno zmrazit, a to hned po vychladnutí, aby si zachovaly skvělou chuť.
Komentáře