Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celerové placičky se sýrem jsou křehké a vynikající. Chutnají teplé i studené
Zdroj: Toprecepty

Smažené placičky se dají připravit z lecčeho a výtečným základem je nejen strouhaný sýr, ale také celer. V tomto receptu obě tyto suroviny použijete zároveň a během krátké chvilky připravíte těstíčko, pak už se můžete pustit do smažení.

Placičky, ve kterých je nastrouhaný celer, jsou po upečení krásně křehké a výrazně aromatické. Můžete je připravit k bramborové kaši nebo k vařeným bramborám. Když několik placiček zůstane, oceníte je jako svačinu nebo večeři, třeba jen s krajíčkem chleba. 

Jak na celerové placičky se sýrem

Na 3 porce budete potřebovat 230 g syrového celeru (po oloupání), 100 g libovolné uzeniny, 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda), 4 vejce, hrst libečku, hrst zelené petrželky, 1 lžičku vegety, trochu pepře, vrchovatou lžíci hladké mouky a 4 stroužky česneku. Připravte si také olej na smažení.

  1. Očištěný celer nastrouhejte najemno (podobně jako brambory na bramboráky). 
  2. K celeru dejte na kostičky nakrájenou uzeninu nastrouhaný sýr, petrželku a libeček nasekejte nadrobno. Dále přidejte vegetu, pepř, vejce, česnek a mouku.
  3. Tip 1: Vegetariáni mohou místo uzeniny použít nakrájené uzené tofu.
  4. Ze všech surovin umíchejte těstíčko.
  5. Na pánev dejte olej a jakmile se rozehřeje, pusťte se do smažení. Těstíčko jednoduše nabírejte lžící a na pánvi malé hromádky upravte do tvaru placiček. Menší placičky se snáze propečou a budou dříve hotové.
  6. Smažte na mírné teplotě, aby se placičky nezačaly na povrchu připalovat a přitom nezůstaly uvnitř syrové. Díky vajíčkům bude těstíčko pěkně držet pohromadě. Smažte placičky stejně jako bramboráky.
  7. Tip 2: První placičku můžete ochutnat a pokud je třeba, dolaďte chuť těstíčka přesně podle vašeho gusta.
  8. Usmažené placičky rovnejte na ubrousky (nebo na přeloženou papírovou utěrku), aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
  9. Hotové placičky výborně chutnají s bramborovou kaší, ale stačí k nim připravit jen uvařené brambory. Doporučujeme k jídlu podávat chuťově výrazný dip např. česnekový a na talíře ještě dát zeleninovou oblohu nebo do misek zeleninový salát.

Díky přidanému sýru placičky skvěle chutnají ještě horké, dokud je sýr rozpuštěný, ale i zastudena, když sýr naopak ztuhne.

Na postup přípravy placiček se podívejte v následujícím videoreceptu:

Jak placičky trochu pozměnit

Máme pro vás několik tipů, jak mít placičky trochu jiné.

  • Do těstíčka dejte pro změnu trochu strouhanky, placičky pak budou křupavější.
  • Do placiček se výtečně hodí nejrůznější zelené natě - podle toho, které máte zrovna k dispozici. Přidejte petržel, pažitku, libeček, celer, česnekovou nať a další. Kromě čerstvých lze použít také mražené nebo sušené natě
  • Pro výraznější aroma dochuťte troškou muškátového oříšku.
  • Malé množství kurkumy dá placičkám ještě lepší barvu, Tebi (lahůdkové droždí) zase výraznější chuť.

Hotové placičky se dají snadno zmrazit, a to hned po vychladnutí, aby si zachovaly skvělou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli