Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdly a záviny jsou neodmyslitelnou součástí našich stolů. S dozrávajícími jablky se pak těšíme na tyto pochoutky o poznání více, ovšem radost nám může zkazit vyteklá náplň nebo nedopečené těsto. Jak se tomuto vyhnout?

Příprava a pečení štrúdlů není vůbec složitá, navíc záviny lze připravit v mnoho sladkých i slaných variantách, a tak si pochutná celá rodina včetně těch nejnáročnějších strávníků. Poradíme vám, jak se efektivně vyhnout hrozícím chybám.

Chyby při přípravě a pečení štrúdlů

Příprava štrúdlu může být velmi snadná, pokud se vyvarujete častých chyb, kterých se můžete nechtěně dopustit. S našimi tipy na ně však snadno vyzrajete.

  1. Myslete na potřeby těsta. Těsto na tažený závin potřebuje před napínáním dostatek odpočinku, aby se netrhalo, zatímco s jogurtovým se pracuje ihned.
  2. Těsto u tažených závinů musí být co nejtenčí, téměř průhledné, ale nesmí se trhat. Pokud si na toto netroufáte, vsaďte na chlazené, již vyválené listové těsto.
  3. Málo náplně neoslní, její přemíra však způsobuje prasknutí těsta a následně její vytečení na plech, což je velká škoda. Je proto nutné náplně dávat tak akorát.
  4. Příliš vodnatá či řídká náplň vytvoří neplechu během pečení, kdy ze závinu vyteče a vám tak zbude jen "prázdný obal ovoněný plňkou". Náplň je proto potřeba zahustit - podle druhu strouhaným perníkem, opečenou strouhankou či nadrcenými piškoty. Často však stačí vymačkat šťávu z nastrouhaného ovoce.
  5. Těsto by mělo náplň závinu objímat pouze jednou vrstvou, aby se správně propeklo. Pokud vychází více těsta, je lepší, aby silnější vrstva byla nahoře.
  6. Pokud se vám zdá, že těsto při pečení velmi rychle tmavne, zakryjte ho alobalem, aby se na povrchu nespálilo, zatímco uvnitř by mohlo zůstat syrové.
  7. Závin příliš neutahujte, náplň se během pečení hýbe stejně jako těsto se rozpíná. Stačí tak náplň jemně zavinout do připraveného těsta, aby nepraskl.
  8. Za popraskaným štrúdlem hledejte chybu v píchání - naplněné těsto je potřeba propíchat vidličkou tak, aby mohla pára vzniklá při pečení volně odcházet. V opačném případě se záviny nevzhledně potrhají.

Jak připravujete štrúdl vy a která náplň u vás vyhrává na plné čáře? Vyzkoušejte různé obměny náplně z jablek - se skořicí, perníkem, rozinkami nebo pudinkem, nebudete litovat. Zkusíte si upéct jablečný závin bez kynutí podle videonávodu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli