Chyby v přípravě štrúdlů a závinů: Správné množství náplně je neopomenutelné
Štrúdly a záviny jsou neodmyslitelnou součástí našich stolů. S dozrávajícími jablky se pak těšíme na tyto pochoutky o poznání více, ovšem radost nám může zkazit vyteklá náplň nebo nedopečené těsto. Jak se tomuto vyhnout?
Příprava a pečení štrúdlů není vůbec složitá, navíc záviny lze připravit v mnoho sladkých i slaných variantách, a tak si pochutná celá rodina včetně těch nejnáročnějších strávníků. Poradíme vám, jak se efektivně vyhnout hrozícím chybám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě a pečení štrúdlů
Příprava štrúdlu může být velmi snadná, pokud se vyvarujete častých chyb, kterých se můžete nechtěně dopustit. S našimi tipy na ně však snadno vyzrajete.
- Myslete na potřeby těsta. Těsto na tažený závin potřebuje před napínáním dostatek odpočinku, aby se netrhalo, zatímco s jogurtovým se pracuje ihned.
- Těsto u tažených závinů musí být co nejtenčí, téměř průhledné, ale nesmí se trhat. Pokud si na toto netroufáte, vsaďte na chlazené, již vyválené listové těsto.
- Málo náplně neoslní, její přemíra však způsobuje prasknutí těsta a následně její vytečení na plech, což je velká škoda. Je proto nutné náplně dávat tak akorát.
- Příliš vodnatá či řídká náplň vytvoří neplechu během pečení, kdy ze závinu vyteče a vám tak zbude jen "prázdný obal ovoněný plňkou". Náplň je proto potřeba zahustit - podle druhu strouhaným perníkem, opečenou strouhankou či nadrcenými piškoty. Často však stačí vymačkat šťávu z nastrouhaného ovoce.
- Těsto by mělo náplň závinu objímat pouze jednou vrstvou, aby se správně propeklo. Pokud vychází více těsta, je lepší, aby silnější vrstva byla nahoře.
- Pokud se vám zdá, že těsto při pečení velmi rychle tmavne, zakryjte ho alobalem, aby se na povrchu nespálilo, zatímco uvnitř by mohlo zůstat syrové.
- Závin příliš neutahujte, náplň se během pečení hýbe stejně jako těsto se rozpíná. Stačí tak náplň jemně zavinout do připraveného těsta, aby nepraskl.
- Za popraskaným štrúdlem hledejte chybu v píchání - naplněné těsto je potřeba propíchat vidličkou tak, aby mohla pára vzniklá při pečení volně odcházet. V opačném případě se záviny nevzhledně potrhají.
Jak připravujete štrúdl vy a která náplň u vás vyhrává na plné čáře? Vyzkoušejte různé obměny náplně z jablek - se skořicí, perníkem, rozinkami nebo pudinkem, nebudete litovat. Zkusíte si upéct jablečný závin bez kynutí podle videonávodu?
Komentáře