Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská husa se připravuje díky legendě, podle které se svatý Martin, který měl být jmenovám biskupem, ukryl před poctou do husince. Husy ho svým kejháním prozradily a jejich trest byl daný - skončily na pekáči.

Svatomartinské menu se skládá kromě jiného z kaldounu a pečené husy se zelím a knedlíkem. Husa se však pro mnoho lidí stává nedostupnou kvůli vysoké ceně, některým lidem zase nechutná tučná drůbež a dají přednost méně tučnému masu.

Čím nahradit svatomartinskou husu

Někteří lidé už nedodržují sváteční tradice a změna jim nevadí:

  • Drahou husu můžeme nahradit pečenou kachničkou, která je levnější. Pro velkou rodinu však musíme koupit kachny dvě, což je také rána do rozpočtu.
  • Kuře à la husa svou chutí drůbežího masa a kmínu předčí i husu. Pokud kuře upečeme na trošce husího nebo kachního sádla, nebude mít pečínka chybu.
  • Krůtí maso stačí i pro velkou rodinu a je daleko levnější než vykrmená husa. Na rozdíl od menší drůbeže má větší kusy masa, a tím i méně kostí.
  • Libové králičí maso sice není husa ani kachna, ale můžeme ho k pečeni přidat, aby si pochutnaly i děti, senioři nebo nemocné osoby s dietou.

Chovatelé hus, kachen a kuřat mají výhodu, že si obstarají levnější a kvalitnější drůbež ve vlastním kurníku. Ti, kteří si musí drůbež koupit, nemusí být smutní - kuře je levné maso a chutná stejně dobře jako drahá husa.

Pokud vás naše nápady zaujaly a rádi byste si pochutnali na levné svatomartinské pečínce, připravte si podle našeho videa výborné kuře à la husa:

Komentáře

Další tipy a triky