Čím potírat kynuté těsto po upečení? Potření ovlivní kůrku a pečivo získá lesk
Pečivo z kynutého těsta je všeobecně oblíbené díky křupavé kůrce a lákavě zbarvenému povrchu. Upečené těsto je ale někdy na povrchu příliš vysušené a tvrdé. Poradíme, co s tím, abyste si mohli svá díla naplno vychutnat.
Při pečení kynutého těsta potřebujete znát několik pravidel, která vedou k dokonalému výsledku. Aby se těsto v troubě nevysušilo, potírá se před pečením tukem, vejcem, vodou nebo mlékem podle receptu. Nízké a drobné tvary pečte krátce a prudce, vysoké pečivo (vánočka, mazanec, chléb) zpočátku prudce, pak zvolna, aby se dobře propeklo. Velmi praktické je pečení s párou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat kynuté těsto po upečení
Důležité je potřít těsto hned po vytažení z trouby, dokud je horké. Po upečení tím můžeme zvlhčit povrch pečiva, aby kůrka nebyla tvrdá.
- Pizzu a podobné slané koláče potíráme olejem nebo ochuceným olejem.
- Sladké pečivo potíráme mlékem, oslazeným mlékem nebo cukrovým rozvarem.
- Chléb potíráme slanou vodou během pečení i po něm, pokud nepečeme s párou.
- Na sladké koláče s náplní doporučujeme rozpuštěné máslo s trochou rumu, po němž pak krásně voní.
- Jidáše a jiné obřadní pečivo potíráme medem.
Příkladem kynutého pečiva, kdy závěrečné potření podtrhne celkovou chuť, jsou valašské frgály, jejichž přípravu jsme pro vás natočili jako videorecept:
Komentáře