Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím potírat kynuté těsto po upečení? Potření ovlivní kůrku a pečivo získá lesk
Zdroj: Toprecepty

Pečivo z kynutého těsta je všeobecně oblíbené díky křupavé kůrce a lákavě zbarvenému povrchu. Upečené těsto je ale někdy na povrchu příliš vysušené a tvrdé. Poradíme, co s tím, abyste si mohli svá díla naplno vychutnat.

Při pečení kynutého těsta potřebujete znát několik pravidel, která vedou k dokonalému výsledku. Aby se těsto v troubě nevysušilo, potírá se před pečením tukem, vejcem, vodou nebo mlékem podle receptu. Nízké a drobné tvary pečte krátce a prudce, vysoké pečivo (vánočka, mazanec, chléb) zpočátku prudce, pak zvolna, aby se dobře propeklo. Velmi praktické je pečení s párou.

Čím potírat kynuté těsto po upečení

Důležité je potřít těsto hned po vytažení z trouby, dokud je horké. Po upečení tím můžeme zvlhčit povrch pečiva, aby kůrka nebyla tvrdá.

Příkladem kynutého pečiva, kdy závěrečné potření podtrhne celkovou chuť, jsou valašské frgály, jejichž přípravu jsme pro vás natočili jako videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli