Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit jogurt z rostlinného mléka. Stačí jen několik surovin, s postupem pomůže názorné video
Zdroj: Top recepty

Jogurty z rostlinného mléka jsou chutnou alternativou jogurtů z mléka kravského. Můžeme si je koupit, ale vzhledem k ceně by pro nás mohlo být zajímavé vyzkoušet domácí verzi. Poradíme, jak na to. Hotové jogurty můžeme dále dochutit a doplnit ovocem.

Jogurty z rostlinného mléka

Tyto jogurty nejsou tak složité, jak by se mohlo zdát. Nemusíme k tomu mít ani žádné zvláštní vybavení. Navíc budeme mít přehled o všem, co do svého jogurtu dáme. Základem je rostlinné mléko a záleží na nás, pro které se rozhodneme.

Z čeho připravíme rostlinný jogurt

Vše musí být čisté, předejdeme tím tomu, že se nám v jogurtu "usadí" nevhodné bakterie.

  • Budeme potřebovat rostlinné mléko, které si buď koupíme, nebo sami vyrobíme.
  • Rostlinné mléko při jogurtování nehoustne, proto se nám nejspíš bude hodit něco na zahuštění, aby náš jogurt získal dokonalou hustotu, např. škrob nebo rostlinná želatina agar agar).
  • Dále potřebujeme jogurtové kultury. Mohou to být probiotika z lékárny (prodávají se v kapslích), nebo rostlinný či živočišný "živý" jogurt.
  • Kdo chce, může přidat sladidlo, které podpoří proces (např. cukr, med). 

Na výrobu jogurtu se nám bude hodit nádoba nebo přístroj, který dovede udržet teplo. Pokud nic vhodného nemáme, zabalíme nádobu s jogurtem během procesu do ručníku a schováme pod peřinu.

Jak připravit jogurt z mandlí a kešu ořechů

Podle následujícího postupu (recept níže) připravíme cca 400 g jogurtu, tentokrát bez zahřívání.

  1. Připravíme si 70 g oloupaných mandlí, 70 g kešu ořechů, 250 ml převařené vody, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, 1 lžíci medu a 1 kapsli probiotik (z lékárny).
  2. Mandle a kešu namočíme přes noc do studené vody.
  3. Druhý den vodu slijeme, ořechy propláchneme a vložíme do mixéru
  4. Dále přidáme převařenou vodu, citronovou šťávu a med. Kapsli probiotik otevřeme a její obsah přisypeme do směsi. Obal kapsle vyhodíme.
  5. Vše společně rozmixujeme.
  6. Rozmixovanou směs přendáme do šroubovací skleněné nádoby (víčko nedotahujeme). 
  7. Necháme při pokojové teplotě zrát 1–2 dny. V teplém prostředí zrání probíhá rychleji. 

Jak připravit veganský jogurt

Podle následujícího videa můžeme vyzkoušet recept na "veganský jogurt". Budeme k tomu potřebovat sójové mléko, kešu oříšky, kokosové mléko z plechovky a jogurtovou kulturu pro nastartování procesu. Jogurt bude potřebovat teplotu 35 °C. Na příště už si můžeme ponechat vlastní "kulturu".

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky