Jidáše velikonoční
Přemýšlíte co upéct letos na Velikonoce? Zkuste tyto vláčné a lehké, máslem a medem vonící jidáše. Tvarem mají podle tradice připomínat provaz, ale fantazii se meze nekladou - zvláště když vám s pečením a tvarováním budou pomáhat děti.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 759 kJ / 2 094 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 32,75 g |
Tuky | 177,33 g |
Vláknina | 7,34 g |
Cholesterol | 1,18 g |
Sodík | 663 mg |
Sůl | 1,58 g |
Sacharidy | 87,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek.
Krok 2: Zhruba po 15 minutách ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Krok 3: Na závěr přilijeme vlažnou smetanu.
Krok 4: Zaděláme těsto a pokud je třeba, lehce ho podsypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 7: Z vykynutého těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vyvalujeme z nich válečky.
Krok 8: Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 9: Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut.
Krok 10: Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zveřejněno 27. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Moje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 15 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 2 hodinami
Kure pecene
raelggg před 3 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 3 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 5 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 6 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 8 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 9 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 9 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše bez kynutí,
cukroví na velikonoce jidáši,
velikonoční jidáše,
kdy péct jidáše,
jidase recept,
recept na jidáše,
velikonoční recepty,
velikonoční jidáše recept,
jak vypadají velikonoční jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše bez kynutí,
jidáše,
jak péct jidáše,
tvarohove jidase,
jidáše velikonoční,
jidáš,
jidáše z tvarohu,
velikonoční jidáše s medem,
jidase bez medu,
jidáše s medem
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
smetana na vaření,
droždí,
žloutek,
máslo,
citron,
šťáva citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (8)