Jidáše velikonoční
Přemýšlíte co upéct letos na Velikonoce? Zkuste tyto vláčné a lehké, máslem a medem vonící jidáše. Tvarem mají podle tradice připomínat provaz, ale fantazii se meze nekladou - zvláště když vám s pečením a tvarováním budou pomáhat děti.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 759 kJ / 2 094 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 32,75 g |
Tuky | 177,33 g |
Vláknina | 7,34 g |
Cholesterol | 1,18 g |
Sodík | 663 mg |
Sůl | 1,58 g |
Sacharidy | 87,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek.
Krok 2: Zhruba po 15 minutách ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Krok 3: Na závěr přilijeme vlažnou smetanu.
Krok 4: Zaděláme těsto a pokud je třeba, lehce ho podsypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 7: Z vykynutého těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vyvalujeme z nich válečky.
Krok 8: Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 9: Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut.
Krok 10: Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zveřejněno 27. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Moje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Nejnovější recepty
Švýcarské suflé
Přidáno před 3 hodinami
Falešné halušky s brynzou
Přidáno před 13 hodinami
Tvarohové nanuky s banánem a karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Plněné žampiony
Přidáno před 19 hodinami
Obalovaný květák pečený v troubě
Přidáno před 20 hodinami
Prezidentská bábovka III
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí játra s protlakem a zeleninou
Mira74 před 2 minutami
Boloňské špagety s mletým masem podle Petry
Radka310 před 2 hodinami
Bramborové placičky na dva způsoby
Lennulinka před 2 hodinami
Hrníčková kokosová bábovka
KiaraK před 4 hodinami
Prosedlá buchta s tvarohem
katyvypl před 6 hodinami
Tortilly s jablky
Majka104 před 13 hodinami
Cizrna s medvědím česnekem
uhor13 před 15 hodinami
Litý perník
Noumik před 15 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk I.
Jirka_S před 16 hodinami
Křehký jablkový koláč
Fitulka před 18 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše bez kynutí,
cukroví na velikonoce jidáši,
velikonoční jidáše,
kdy péct jidáše,
jidase recept,
recept na jidáše,
velikonoční recepty,
velikonoční jidáše recept,
jak vypadají velikonoční jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše bez kynutí,
jidáše,
jak péct jidáše,
tvarohove jidase,
jidáše velikonoční,
jidáš,
jidáše z tvarohu,
velikonoční jidáše s medem,
jidase bez medu,
jidáše s medem
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
smetana na vaření,
droždí,
žloutek,
máslo,
citron,
šťáva citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (6)