Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zbytky kokosu, obalovacího cukru, marmelád, kandovaného ovoce, bílků a kousků čokolády? Všechny zbytky můžeme uložit do lednice a postupně je zpracovat - nebo z nich ještě něco vánočního vytvořit.

Vánoční pečení končí. Mnoho kuchařek si oddechne - pro letošek je hotovo, cukroví odpočívá v krabicích a je načase začít uklízet. Všechny zbytky po pečení, načaté sklenice, otevřené sáčky a poškozené cukroví shromáždíme na jednom místě.

Co se zbytky po pečení cukroví

Poradíme, co s jednotlivými ingrediencemi, které zbyly v lednici nebo ve spíži:

  • Polámané cukroví zpracujeme do nepečených kuliček, salámů a tlačenek.
  • Zbytky marmelády smícháme s čokoládou do sladké ovocné pomazánky.
  • Piškotové drobky a zbytky cukroví využijeme k přípravě nepečeného cukroví.
  • Máslové krémy potřebujeme ke spojení piškotových a sušenkových drobků.
  • Kandované ovoce využijeme do vánočních moučníků, rychlých štol a vánoček.
  • Mletý kokos a ořechy se hodí do těsta, ale i k obalení nepečeného cukroví.
  • Čokoládová poleva spojí těsto do čokoládové tlačenky s kousky piškotů.
Čokoládovou polevu využijeme k přípravě nepečených kuliček se zbytky kokosu a ořechů, popřípadě k namočení už vytvarovaného cukroví. Menší zbytky čokolády, ovoce a ořechů nadrobno nasekáme a vmícháme do bílkového chlebíčku, do kterého zpracujeme bílky z lednice:
 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky