Co se vaří ve Španělsku. Znáte paellu, churros, jamón, gazpacho, fuet a sangrii?
Španělsko se rozkládá na Pyrenejském poloostrově v jihozápadní Evropě. Horké klima, moře a vysoké letní teploty předurčují život místních obyvatel i turistů, kteří si užívají pestrý noční život se spoustou jídla a pití.
Španělská strava je neobyčejně bohatá a jednoduchost do ní nepatří. Stoly jsou plné masa, sušené šunky, ovoce, zeleniny, ryb a mořských plodů. Španělé se kvůli horku scházejí až večer a užívají si společných chvil a stolování s rodinou a přáteli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou tradiční španělské polévky
Nejznámějšími polévkami jsou gazpacho, fazolová, zeleninová a kuřecí:
- Oblíbenou španělskou polévkou je gazpacho. Připravuje se z cibule, paprik, rajčat, okurek, česneku, olivového oleje a octa. Hustá polévka se podává vychlazená (s ledem) a to buď v miskách nebo ve sklenicích jako nápoj.
- Husté fazolové polévky se nazývají puré a sami Španělé je za polévky nepovažují. Nicméně milují luštěniny a hlavně tmavé fazole - proto je připravují s cibulí, rajčaty a s kořením. Luštěninové polévky se mnohdy servírují jako příloha.
- Španělé mají rádi vydatné masové vývary, například klasickou kuřecí polévku se zeleninou, těstovinami nebo s játrovými knedlíčky. Na hrnec polévky klidně uvaří celé kuře a zbylé maso využijí do salátů, pomazánek a k plnění tortill.
Co se snídá a svačí ve Španělsku
Nejznámějšími pokrmy jsou tostada, croissanty a tapas:
- Tostada jsou opečené krajíčky chleba v topinkovači, které potřeme rozkrojenými rajčaty a pokapeme olivovým olejem. Bohatší tousty, plněné šunkou, sýrem a zeleninou, slouží jako snídaně, svačina i vydatný oběd.
- Mnoho Španělů dává přednost sladké snídani, kterou bývá churros s čokoládou, křehké croissanty, magdalenky (malé muffiny) nebo plněné koblihy. I ve spěchu se dá rychle nasnídat - alespoň chleba nebo bagety s máslem a džemem.
- Nejoblíbenější svačinou a obědem je tapas - malé porce jídla na talířcích a mističkách, které se podávají v restauraci k objednanému pití. Tapas jsou například bagety s masem, mořské plody, grilovaná zelenina nebo jen oříšky.
Hlavním jídlem ve Španělsku je oběd
Podává se paella, tortilla espaňa de patatas nebo bílé ryby a mořské plody:
- Paella je jídlo chudých rolníků - přitom jde o nejbohatší španělský pokrm. Připravuje se z cibule, rýže a koření (pepř, šafrán) a zeleniny. Tradiční paella se podává s mořskými plody, ale i s kuřecím nebo králičím masem.
- Tradičním španělským pokrmem je silná bramborová tortilla s cibulí, kam se přidávají i zbytky oběda či večeře z předešlého dne - pečené maso, šunka, klobásy, dušená zelenina, vejce, sýr a zelené bylinky.
- Bílé ryby a mořské plody nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu - nejčastěji se vaří ve víně, smaží na pánvi a podávají s bohatým zeleninovým salátem a bagetou, která se ve Španělsku přikusuje úplně ke všemu.
Jak se stoluje s rodinou a přáteli
Zatímco oběd je bohatý, několikachodový a vyžaduje alespoň hodinovou siestu, večeře bývají ve znamení restaurací, barů, setkání s rodinou a s přáteli. Dokonalá večeře trvá i několik hodin a hodně se při ní komunikuje. Pokud dáme přednost domácí večeři, připravujeme grilované maso, spoustu čerstvé zeleniny a ovoce, hlavně melouny, ananas, broskve a banány. Na žádném stole nesmí chybět tradiční salám chorizo, sušená šunka jamón nebo klobásy fuet. Večeři zakončíme sladkou tečkou, kterou bývá churros, zmrzlina nebo dezert Crema Catalana s karamelem.
Ve Španělsku můžeme ochutnat i tradiční nápoje - od kávy po čerstvě vymačkané džusy, pivo, sladké míchané koktejly, sangrii s ovocem, osvěžující Tinto de Verano a sladký Vermut - vše se spoustou ledu a citrónové šťávy.
Když se řekne Španělsko, vybaví se každému sangria, plná svěží chutě citrónů a pomerančů a chladu ledových kostek. Zkuste si ji připravit podle našeho videa:
Komentáře