Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce ve Španělsku: Stolům vévodí jehněčí, salámy i speciální zdobený moučník. Jak jej připravit?
Zdroj: zdroj: Pixabay, Ernesto Pasini

Semata santa neboli Svatý týden. Tak se říká Velikonocům ve Španělsku. Nejdůležitější křesťanské svátky jsou ve znamení různých slavnostních průvodů a procesí, zvyků a tradic. K nim patří i tradice kulinární!

Veselé křesťanské svátky

Jak uvádí ibericafood.com, velikonoční oslavy ve Španělsku začínají na Květnou neděli. Během Svatého týdne se ve většině měst organizují procesí. Ta jsou doprovázena pochodovými kapelami hrajícími náboženskou hudbu. Nejpůsobivější jsou různé alegorické vozy, které se tematicky vztahují k právě probíhajícím křesťanským svátkům. Kulinářské hody začínají jako ve všech katolických zemích až o Velikonoční neděli. V jižních částech Španělska, kde už touto dobou bývá teplo, nebo na Kanárských ostrovech je zvykem vyrazit na pláž a uspořádat piknik pro rodinu a přátele

V předchozích dnech Svatého týdne se sice servírují postní jídla, jak ale rozhodně nejde o pokrmy nějak „ošizené“. Maso v nich nahrazují ryby, především treska. Nejtypičtější je potaje de vigilia, dušený pokrm z tresky, zeleniny a cizrny. Postním jídlem je i česneková polévka podobná našemu „oukropu“ nebo cizrna se špenátem.  

Co mají Španělé na talíři?

O Velikonoční neděli se rodiny navštěvují a hospodyňky připravují menu o několika chodech. Jako překrm často volí chřest s dušeným hráškem, sázeným vejcem a klobáskou chorizo. Samozřejmě jako hlavní chod následuje jehněčí pečínka! Španělé ale jako většina středomořských národů milují sladké. Proto po vydatném obědě, kde se masem nešetří, se servírují sladké dobroty. Velikonoce bez tradičního moučníku la mona de pascua, si Španělé nedovedou představit. Slovo mona přitom označuje marocký výraz pro dárek. Jako dárek se koláč také často dává.

La mona de pascua může být kynutý moučník ve tvaru kola, nebo i moučník z dortového těsta v dortové či bábovkové formě. Může být pokryt čokoládovou polevou, mandlemi, čokoládovými vajíčky, barevnými peříčky a kreslenými postavičkami. Ačkoli si tuhle dobrotu mnoho Španělů kupuje v pekárně (například katalánští pekaři prodají během velikonočního období každoročně až 600 000 tohoto kynutého moučníku), v mnoha rodinách je pořád téměř povinné si ji upéct podle vlastního receptu.  

Recept na moučník la mona de pascua 

Na la mona de pascua budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g mandlové mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 vaječné bílky
  • 50 g másla
  • na ozdobu
  • 300 g meruňkového džemu
  • 250 g hořké čokolády
  • 125 g másla

A jak na to? Vejce a cukr vyšlehejte v míse. V jiné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Mouku s práškem do pečiva postupně vmíchejte do směsi vajec a cukru. Přidejte mandlovou mouku. Ušlehejte bílky do tuhého sněhu. Ten postupně vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na věnec (nebo případně i na bábovku). Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) asi 40-45 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout. Korpus rozkrojte na dvě vrstvy. Spodní část potřete meruňkovým džemem a přikryjte vrchní částí. Rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Smíchejte čokoládu a máslo; polevu dejte na koláč a nechte vychladnout. Ozdobte podle vlastního vkusu. Místo čokoládové polevy můžete moučník ozdobit třeba kandovaným ovocem.

Zdroje informací:
ibericafood.com
directoalpaladar.com

Recepty k tomuto článku