Co se zbylým tvrdým nebo smetanovým sýrem: I malý kousek stačí pro celou rodinu
Sýr je mléčný výrobek. Vyrábí se vysrážením mléka pomocí syřidel. Sýry se nejčastěji vyrábí z mléka krav, ovcí a koz. Rozdělují se podle druhu přípravy na tvrdé, měkké, kyselé, sladké, zrající, pařené, uzené nebo tavené.
Kousek sýra se v lednici lehce ztratí. Někdy je opravdu na vyhození - když jeví známky plísně nebo zapáchá. Jindy je ho tak malý kousek, že nevíme, co s ním. Největší zbytky najdeme po návštěvě na obložených talířích, v ještě neotevřených nespotřebovaných balíčcích, a pak jsou také sýry, které už nikomu nechutnají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít zbytky tvrdých sýrů
Malý kousek tvrdého sýra (eidam, čedar, gouda, Blaťácké zlato) stačí nastrouhat a přidat do pomazánky nebo slané náplně listového pečiva. Různé druhy sýrů zužitkujeme do smetanových sýrových polévek a omáček. Strouhaným sýrem posypeme domácí pizzu, slaný koláč, rizoto i obyčejný chléb s máslem. Ochutíme jím zapečené pokrmy, domácí anglické rohlíky a smažené tousty.
Jak využít zbytky měkkých sýrů
Mezi měkké sýry patří například tavené sýry, zrající romadur, balkánský sýr, niva, Brie a mozzarella; a nezrající čerstvé sýry typu Lučina, mozzarella či cottage. Jsou dobře využitelné do sýrových polévek a omáček, do pomazánek, salátů a sýrových koláčových náplní. Sýr použijeme jako pojivo pro sýrové kuličky a do masových směsí italské a jiné kuchyně. Směsi sýrů mícháme s uvařenými těstovinami.
Co se zbylými čerstvými sýry
Čerstvé sýry jako mascarpone, ricotta, Lučina či Gervais mají výhodu, že je lze použít ve sladké i slané kuchyni. I malá část kelímku mascarpone zajistí zpevnění šlehačky. Lučina, Philadelphia a žervé jsou výborné v nepečených moučnících, ale i ve slaných pěnách a svěžích pomazánkách. Cottage má uplatnění v těstech ve zdravých receptech, kde nahradí vejce a pojivo jako takové.
Komentáře