Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle jsou drobné noky z obyčejného vaječného těsta. Servírovat je můžete jako přílohu k hlavnímu chodu, ke kterému byste normálně podávali brambory či rýži. Zastanou ale i funkci oběda, a to když je promícháte s různými ingrediencemi.

Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně voda. Pracnější však může být vytvarování charakteristického podlouhlého tvaru špeclí. 

Co uvařit ke špeclím

Ke špeclím se díky jejich nijak výrazné chuti hodí nespočet různých surovin. Inspirujte se následujícími tipy.

  • Špecle můžete servírovat podobně jako halušky se zelím a uzeným masem či brynzou.
  • Výborné jsou s různými omáčkami, například sýrovou s kuřecím masem a špenátem nebo s rajčatovou omáčkou a mletým masem.
  • Chutné jsou i špecle zapečené, a to se zeleninou, masem či šunkou. Aby nebyl pokrm suchý, zalijte špecle smetanou s pořádnou dávkou sýra.
  • Jako přílohu lze špecle podávat stejně jako bramborový knedlík, rýži nebo těstoviny. Skvěle doplní pečené maso s kysaným zelím nebo kuře na paprice
  • Špecle však budou chutnat i nasladko, a to jak s mákem a cukrem, tak i s grankem či ovocnou omáčkou.
  • Pokud vám po obědě zůstalo ještě pár špeclí, můžete je použít jako zavářku do polévky.
Špecle lze koupit už hotové, ale z polohrubé mouky, vajec, vody a soli za pár chvil připravíte o poznání chutnější špecle domácí. Jejich charakteristického tvaru docílíte za pomocí lopatky a dřevěného prkénka. Jak na to, se můžete podívat v následujícím videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli