Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Šunka je masný výrobek z vepřového, hovězího a drůbežího masa. Šunky se vyrábí z celých kýt nebo svalů z kýty a to buď sušením a uzením nebo lisováním výběrových kousků masa do tvaru válečku nebo hranolu.

Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak tedy připravíme šunku bez šunkovaru? Poradíme, jak postupovat.

Kalendář Celý kalendář

Čím nahradit šunkovar

Pokud nemáme možnost zapůjčení šunkovaru, musíme improvizovat:

  • Použijeme tlačenkový rukáv - vyrábí se z odolné potravinářské fólie.
  • Přírodní střevo se vyrábí z kolagenu z kůže nebo z vepřových střev.
  • Šunkovou hmotu v potravinářském sáčku můžeme vložit do plastové lahve.

Obal na šunku musíme pevně uzavřít, aby se do něj nedostala voda. Šunka se dusí ve vodě při teplotě 80 °C 1,5–2 hodiny a pak se v ní nechá vychladnout.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více