Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní úroda jablek nám nabízí skvělou příležitost péct výtečné jablečné moučníky. Je jich celá řada, ale štrúdly patří k těm nejchutnějším. Vyzkoušejte třeba tento z našeho videoreceptu. Je rychlý, levný, i jednoduchý - prostě ideální.

Do štrúdlu se dají dobře zužitkovat i padaná jablka. Sladká se nemusí skoro přislazovat, ani slupky se nemusí loupat. Pokud máte málo času, nejspíš si vystačíte s listovým těstem. Jenže možná byste raději vyzkoušeli domácí těsto, které si sami připravíte. Podle našeho receptu to půjde opravdu snadno a rychle. Lahodný moučník bude za chvíli vonět z kuchyně.

Jak upéct rychlý a levný štrúdl

Těsto, které vás naučíme, je vláčné a nelepí se. Velmi dobře se s ním pracuje.

  1. Na těsto si připravte 350 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 190 g Hery, 1 žloutek a 1 špetku soli. Na náplň doporučujeme nastrouhaná jablka, mletou skořici, cukr krupici, trochu strouhanky, rozinky a ořechy. Na pomazání štrúdlu bude potřeba ještě 1 rozkvedlané vejce.
  2. Do mísy nasypte mouku, přidejte jogurt, nakrájenou Heru, žloutek a špetku soli.
  3. Vypracujte těsto, jde do velmi snadno a rychle. Pak ho vložte do mikrotenového sáčku a nechte v lednici chvíli vychladit.
  4. Když se bude těsto chladit, nastrouhejte jablka a připravte vše ostatní, co bude k plnění potřeba. Rozinky můžete propláchnout horkou vodou, jsou pak chutnější. Podívejte se také, jak rychle vylouskat vlašské ořechy.
  5. Vychlazené těsto rozdělte na tři díly a každý z nich rozválejte na vále posypaném hladkou moukou. Jde to velmi snadno, velkou výhodou je, že těsto se netrhá
  6. Každý plát naplňte oblíbenou náplní. Podle našeho receptu to jsou strouhaná jablka, která posypete cukrem (množství podle chuti), skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Pro ještě lepší chuť můžete přidat trochu vanilkového cukru. Přidejte i strouhanku, aby z jablek nevytékala šťáva. Místo strouhanky lze použít mletý mák nebo jemné ovesné vločky
  7. Pak štrúdly stočte a položte na plech, buď vymazaný nebo pokrytý pečicím papírem.
  8. Povrch štrúdlů potřete rozšlehaným vajíčkem (není to ale nutné) a upečte v předem vyhřáté troubě do zlatova. Délka času pečení závisí na vaší troubě, ale počítejte, že bude potřeba téměř půl hodiny při teplotě cca 180 °C.
  9. Po vychladnutí můžete štrúdl servírovat. Makové štrúdly bývají chutnější až druhý den po upečení.

Než se pustíte do pečení, doporučujeme ještě přečíst komentáře pod videoreceptem. Dozvíte se tam užitečné rady těch, kdo už recept vyzkoušeli.

Jiný skvělý moučník z jablek jsou hraběnčiny řezy - můžete se podívat do dalšího článku, jak tuto dobrotu upéct.

 

Komentáře

Další tipy a triky