Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety jsou výbornou letní surovinou na přípravu jídel, nejchutnější jsou mladé. Ale co když jich máme tolik, že je nestíháme spotřebovat? Pak je na místě vybrat vhodný způsob konzervace pro pozdější použití. Jednou z možností je zavařit cukety jako zelí na zimu. Polotovar se bude hodit nejen ke knedlíkům a masu, ale také do polévek.

V létě je z produktů ze zahrady stále co vařit, ale na zimu se hodí připravit nějaké zásoby. Přebytky cuket se k tomu báječně hodí, zpracovat je můžete na oblíbenou cuketovou pomazánku, která je skvělá na topinky, nebo také na výtečné cuketové zelí, které využijete obdobně jako hlávkové nebo kedlubnové zelí.

Jak zavařit cuketové zelí

Na cuketové zelí z úvodního videoreceptu použijte mladé, ale i starší cukety.

  1. Na 4–5 sklenic o objemu 0,72 l budete potřebovat cca 3 kg cukety, 5 velkých cibulí, 150 ml octa, 50 g sypkého přípravku na nakládání zeleniny (Deko nebo Pikanta), 50 g cukru krupice a 2 lžičky celého kmínu.
  2. Cukety oloupejte, větší kusy vydlabejte a zbavte semínek, k vydlabání použijte pevnou lžíci. Pak cukety nahrubo nastrouhejte, můžete použít elektrické struhadlo.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  4. Všechny suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte
  5. Směs ochutnejte, upravte si sladkost a kyselost zelí podle vlastní chuti. Poté vše nechte hodinu odpočinout.
  6. Pak směs ještě jednou promíchejte a pomocí nálevky naplňte zavařovací sklenice cca 2,5 cm pod okraj. Okraje sklenic musí být perfektně čisté, proto je v případě potřeby ještě dosucha otřete.
  7. Sklenice zavíčkujte, jde to velmi dobře šroubovacími víčky. 
  8. Po uzavření zelí sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.
Sterilované cuketové zelí uložte do spíže a používejte podle potřeby.

Z přebytků cuket si můžete vyrobit také cuketovou mouku, elektrická sušička vám přitom báječně pomůže. Můžeme vám doporučit ještě matjesy z cukety, případně cukety zavařte jako okurky, jejich využití pak bude obdobné.

Máte ještě další tipy na zavařování cuket? Budeme rádi, když nám je napíšete pod článek do komentáře.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli