Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový koláč: Podzimní hygge s šálkem horké kávy a dezertem provoněným skořicí
Zdroj: Toprecepty

Přichází čas, kdy dýně dorůstají a vybarvují se do krásné oranžové barvy podzimu. Vyzkoušejte dýňový koláč s jablky ukrytými v křehkém těstě. Je rychlý, jednoduchý a provoní váš domov neodolatelnou vůní orientálního koření.

Dýně je jedna z plodin, která se může pochlubit svou univerzálností – můžeme ji připravit naslano, ale výborně se hodí i na přípravu sladkých moučníků. V tomto receptu z ní uděláte rozvar společně s jablky, která dodají přirozenou sladkost, vláčnost a krásně podtrhnou chuť koláče.

Jak se dá připravit dýňový koláč 

Základem, který drží dýňovo-jablečnou náplň, je křehké těsto. Připravíte ho snadno podle videa k receptu na dýňový koláč. Pokud chcete inspiraci, podívejte se i na další způsoby, jak křehké těsto připravit. Můžete si pohrát i s ochucením zmíněné náplně. Kromě skořice můžete přidat třeba hřebíček, zázvor nebo kardamom. Vršek koláče se dá ozdobit mandlemi, ale k dýni a jablkům se skvěle hodí i vlašské ořechy. 

Recept na dýňový koláč

Jednotlivé kroky vás dovedou k sladké odměně.

  1. Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 špetku soli a 3 lžíce studené vody. Na náplň 400 g dýně, 2 jablka, cukr (dle chuti). Na dochucení šťávu a kůru z 1 citronu a 1 lžičku skořice. Na ozdobu 50 g mandlí. Dále tuk a hrubou mouku na přípravu formy.
  2. Dýni a jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky.

  3. Podlijte je trochou vody, poduste a dochuťte trochou cukru. Potom přidejte s citronovou kůrou i šťávu a skořici. Směs vařte, dokud nevznikne hustší kaše.

  4. Z mouky, másla, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody vypracujte těsto.

  5. Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto rozprostřete do formy a navrch naneste připravenou dýňovou kaši.

  6. Nakonec posypte spařenými a oloupanými mandlemi nebo jinými ořechy, které máte rádi. 

  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Zda je moučník dopečený zkontrolujte špejlí, pokud vyjde po vytažení suchá, máte hotovo.

Pokud si chcete takový moučník připravit i zimě, tak se podívejte jak poznat dobře zralou dýni a jak ji skladovat, aby vydržela až do jara.

Přejeme, ať si přípravu moučníku užijete a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky