Dýňový koláč: Podzimní hygge s šálkem horké kávy a dezertem provoněným skořicí
					
 
	
Přichází čas, kdy dýně dorůstají a vybarvují se do krásné oranžové barvy podzimu. Vyzkoušejte dýňový koláč s jablky ukrytými v křehkém těstě. Je rychlý, jednoduchý a provoní váš domov neodolatelnou vůní orientálního koření.
Dýně je jedna z plodin, která se může pochlubit svou univerzálností – můžeme ji připravit naslano, ale výborně se hodí i na přípravu sladkých moučníků. V tomto receptu z ní uděláte rozvar společně s jablky, která dodají přirozenou sladkost, vláčnost a krásně podtrhnou chuť koláče.
Jak se dá připravit dýňový koláč
Základem, který drží dýňovo-jablečnou náplň, je křehké těsto. Připravíte ho snadno podle videa k receptu na dýňový koláč. Pokud chcete inspiraci, podívejte se i na další způsoby, jak křehké těsto připravit. Můžete si pohrát i s ochucením zmíněné náplně. Kromě skořice můžete přidat třeba hřebíček, zázvor nebo kardamom. Vršek koláče se dá ozdobit mandlemi, ale k dýni a jablkům se skvěle hodí i vlašské ořechy.
Recept na dýňový koláč
Jednotlivé kroky vás dovedou k sladké odměně.
- Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 špetku soli a 3 lžíce studené vody. Na náplň 400 g dýně, 2 jablka, cukr (dle chuti). Na dochucení šťávu a kůru z 1 citronu a 1 lžičku skořice. Na ozdobu 50 g mandlí. Dále tuk a hrubou mouku na přípravu formy.
- 
	Dýni a jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. 
- 
	Podlijte je trochou vody, poduste a dochuťte trochou cukru. Potom přidejte s citronovou kůrou i šťávu a skořici. Směs vařte, dokud nevznikne hustší kaše. 
- 
	Z mouky, másla, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody vypracujte těsto. 
- 
	Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto rozprostřete do formy a navrch naneste připravenou dýňovou kaši. 
- 
	Nakonec posypte spařenými a oloupanými mandlemi nebo jinými ořechy, které máte rádi. 
- 
	Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Zda je moučník dopečený zkontrolujte špejlí, pokud vyjde po vytažení suchá, máte hotovo. 
Pokud si chcete takový moučník připravit i zimě, tak se podívejte jak poznat dobře zralou dýni a jak ji skladovat, aby vydržela až do jara.
Přejeme, ať si přípravu moučníku užijete a dobrou chuť.
 
	 
					 
 
 
 
 
 
				 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře