Frgále jsou tradiční koláče s jednodruhovou náplní, posypané máslovou drobenkou
Frgále jsou kynuté koláče pocházející z Valašska. Mají tradiční kulatý tvar, šířku kolem 30 cm a většinou jen jednu náplň, posypanou sladkou máslovou drobenkou. Některé frgále jsou plněné i ovocem či zeleninou.
Valašské frgále (pecáky) se připravují podle přísných pravidel daného regionu. Frgál nesmí být z jiného než kynutého těsta, plní se pouze jednodruhovou náplní s drobenkou - na rozdíl od jiných koláčů - například kecaných nebo chodských.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na frgále
Suroviny necháme několik hodin na jednom místě, aby měly stejnou teplotu:
- 500 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 42 g droždí (1 kostka)
- 250 ml vlažného mléka
- 125 g másla (1/2 kostky)
- 2 žloutky
- špetka soli, citrónová kůra, vanilkový cukr
Z části mouky, cukru, mléka a kostky droždí připravíme kvásek. Když vzejde, smícháme ho s ostatními ingrediencemi a s pomocí vařečky nebo robota zaděláme těsto, které vložíme do olejem potřené mísy, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Čím naplnit frgále
Tradiční náplně jsou čtyři, a kromě nich to může být také ovoce nebo zelenina:
- Hrušková náplň se připravuje z hruškových povidel nebo ze sušených hrušek - čerstvé ovoce obsahuje příliš mnoho vody.
- Švestková povidla nesmí na frgálech chybět, patří mezi základní náplně. Mícháme je s rumem, skořicí a trochou strouhanky na zahuštění.
- Maková nádivka je připravena z mletého máku spařeného v horkém mléce spolu s cukrem, skořicí, rumem a trochou krupice kvůli hustotě.
- Tvarohová náplň je směs tvarohu, vanilkového pudinkového prášku, cukru, citrónové kůry, muškátového květu a rumu.
Kromě základních náplní se hojně používají jablečná povidla a mleté vlašské ořechy, uvařené v mléce s cukrem a rumem. Náplně můžeme kombinovat s ovocem (švestky, jablka). Kromě sladkých náplní se frgále plní zeleninou, například zelím.
Jak připravit a upéct frgále
Vyválíme kulaté placky, které přeneseme na pečicí papír na plechu. Okraje těsta prsty vytáhneme, aby byly trochu silnější, a potřeme je vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka. Na placky naneseme náplň, rozetřeme ji a posypeme drobenkou. Koláče necháme hodinu odpočívat a upečeme je při 180° v předem vyhřáté troubě. Po vychladnutí frgále pokapeme směsí horkého másla a rumu.
Pokud jste při čtení článku dostali chuť na pravé valašské frgále a chcete si je vyzkoušet, poradí vám s jejich přípravou naše video:
Komentáře