Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Zatímco ještě v osmdesátých letech salát neznamenal zdravé jídlo, ale hutný a vysoce kalorický pokrm s majonézou, devadesátky už trochu „odlehčily“ a na řadu přišla zelenina nebo jogurt. Přesto saláty tehdy stále zůstávaly vydatným jídlem.

Co dům dal

O tom, že různé saláty typu „co dům dal“, byly velmi populární, svědčí i recepty, které se objevovaly v televizním Receptáři Přemka Podlahy a v jeho knihách. Většinou ale chyběl přehled ingrediencí (nebo byl neúplný) a jejich množství. Postup byl také zjednodušený.

Ostatně, posuďte sami. Trochu netradičně vypadá třeba recept na hermelín v zelí. Potřebujete: 1 balíček kysaného zelí, 2 sýry hermelín, 500 g málo sladkých jablek, 50 g sýru Niva, 200 g šunkového salámu 1 bílý jogurt, šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvou bazalku a petrželku podle chuti.

Kysané zelí pokrájejte a vložte do misky, přidejte na kousky nakrájený hermelín, šunkový salám nakrájený na proužky, cibuli nakrájenou nadrobno a zalijte jogurtem. Dobře promíchejte a podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.

Hitem byl také cibulový salát se smetanou. Jak se připravuje? 5 velkých cibulí rozřízněte na čtvrtky a překrájejte napříč na nudličky. Vsypte do vroucí osolené vody a nechte přejít varem. Přeceďte, vložte do mísy, ještě horkou osolte, opepřete a okyselte octem nebo citronem. Podle chuti mírně oslaďte, promíchejte a nechte vychladnout. Pak přimíchejte kelímek kysané smetany. Hodí se jako příloha k sekané nebo ke karbanátkům.

Zelenina na prvním místě

Opravdové zeleninové saláty byly tehdy výjimkou. Mezi zdravější verze patřil například salát z (čerstvě vypěstované) letní zeleniny. Jak na něj? 

Rozeberte na listy jeden hlávkový salát a operte je, pokrájejte nerezovým nožem na menší kousky, přidejte nadrobno nakrájené mladé výhonky cibule (cca 2 polévkové lžíce) a pár snítek kopru. Podle chuti osolte, pokapejte šťávou z citronu (nebo 3 lžičkami octa smíchanými s ½ lžičkou cukru), přidejte 150 g bílého jogurtu a vše důkladně promíchejte. Podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Plný vitaminů je i zelný salát s křenem. Potřebujete 200 g čerstvého zelí, 300 g jablek, 30–40 g křenu, 3 lžíce rostlinného oleje a 2 větší cibule.

Zelí nakrouhejte na menší proužky, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, křen očistěte a nastrouhejte najemno. Vše smíchejte, přidejte olej s nahrubo nakájenou cibuli. Před podáváním nechte nejméně hodinu v ledničce.

Přidáme trochu majonézy

Téměř zdravý je i studentský salát. Očistěte a jemně nastrouhejte mrkev (pro čtyři osoby 8 středně velkých mrkví), mrkev dejte do větší mísy, zakapejte šťávou z jednoho citronu, přidejte 2 prolisované stroužky česneku, 4 lžíce majonézy a dobře promíchejte. Salát můžete podávat jako přílohu k masu nebo s pečivem.

Květákový salát se bez majonézy také neobejde. Potřebovat na něj budete 1 květák, 15 g majonézy, 2 stroužky česneku, 1 citron, sůl a na ozdobu rajčata, papriky nebo okurky.

Celý květák uvařte doměkka v osolené vodě a nechte vychladnout. Česnek oloupejte a utřete se solí. Majonézu promíchejte s prolisovaným česnekem, přidejte šťávu z citronu. Květák rozeberte na růžičky, přelijte ochucenou majonézou a na talíři ozdobte čerstvou zeleninou podle sezony, přidat můžete i natvrdo uvařená vejce. Podávejte s čerstvým pečivem.

Těstovinový salát s kuřetem

Oblíbené byly v této době také různé saláty, kde hlavní ingrediencí bylo kuřecí maso. Asi nejznámější byl těstovinový s kuřetem. Většinou se připravoval z vařených kolínek, hodí se i penne, fusilli nebo farfalle, v Receptáři pro každý den ho najdeme i z nalámaných špaget. A co potřebujete?

  • 1 pečené nebo uvařené kuře (cca 1200 g)
  • 200 g sýru typu eidam
  • 250 g těstovin
  • vejce vařená natvrdo
  • 1 malá konzerva hrášku ve slaném nálevu
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • 1 bílý jogurt
  • nálev ze sterilovaných okurek

A jak na to? Uvařte těstoviny podle návodu „al dente“ a nechte vychladnout. Kuře vykostěte, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky. Do větší misky nastrouhejte sýr, přidejte kousky kuřete, uvařené těstoviny, nakrájená vejce, nadrobno nakrájenou cibulku a sterilovaný hrášek. Osolte, opepřete, přidejte špetku kari a lehce promíchejte. Přidejte jogurt zředěný nálevem z okurek a opět promíchejte. Nechte asi hodinu v ledničce a pak podávejte.

Zdroje informací:

Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více