Hlávkový salát se škvarečky

Suroviny

2-3 kusy hlávkového salátu
asi 50 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
sůl
moučkový cukr
ocet 8%

Postup přípravy receptu

  1. Listy hlávkového salátu rezebereme a důkladně omyjeme, dáme do mísy, velké listy natrháme na menší kusy a osolíme - pozor nepřesolit.

  2. Uzený špek (anglickou slaninu) nakrájíme na malinké kostičky a vyškvaříme škvarečky dozlatova.

  3. Vyškvařeným horkým tukem i se škvarečky polijeme salát i uvnitř mísy.

  4. Nálev si připravím tak, že do půllitrové odměrky dám asi 2 vrchovaté lžíce mletého cukru a toto množství cukru zaliji octem - hladina octu by měla přesahovat moučkový cukr, my máme rádi ostřejší - a dolijeme do půl litru vodou.

  5. Nálevem zalijeme salát a podle chuti dochutíme a promícháme.

Poznámka od kuchařky

Tohle je jediný způsob úpravy hlávkového salátu jaký znám, nikdy jsem ho jinak neupravovala, takhle se u nás doma upravoval od nepaměti. Takový recept jsem tu nenašla, tak jsem se rozhodla, že ho tu zveřejním, možná někomu přijde hodně primitivní a možná mě někdo odsoudí, že čerstvý salát zaléváme horkým rozškvařeným tukem. Ale berme to z jiné stránky - tuk nám v tomhle případě pomůže v těle rozpustit a lépe vstřebat vitamíny.

Tuk na listech nepatrně ztuhne, ale s množstvím špeku se to nesmí přehnat, protože pak by byl salát hodně mastný. Chuť skvarečků a uzeného špeku je v salátu velice dobrá.

Komentáře k receptu Hlávkový salát se škvarečky

  • mika59 mika59

    Ivo dnes jsem salát dělala, je výborný. :yes:.S dovolením jsem přidala fotku..:-K:-K

    Odpovědět

  • Astheart Astheart

    Dělám, znám od maminky. Jenže u nás doma se ocet, cukr, sůl a voda vžycky svaří a pak nechá vychladnout. Umytý salát se přelije studenou zálivkou a potom škarky. Taky nám moc chutná.

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    jako dítě jsem ho milovala, maminka ho dělala báječný, úplně jsem na něj zapomněla, díky za připomenutí:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Teď jsem si ho vybavila, měli jsme ho jako děti hodně často a byl:yes::yes:

    Odpovědět

  • krasavina46 krasavina46

    Zapoměl jsem moje mamka dávala do salátu cukr krystal

    Odpovědět

  • krasavina46 krasavina46

    Znám tento recept od nebohé mamky. Místo octa skuste ,vymačkaný citron.Vyškvařená anglická slanina se nechá malinko vychladit posleze rukama dukladně zamíchá.Při mytí salátu je dobré nechat salát s kapkami vody.Po snězení salátu zbyde na dně voda , kterou jsem jako kluk ,měl rád.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivulinko:-Ktento výtečný salátek dělávala moje milá babinečka a já dělávám také a velmi často:-*Moc nám všem chutná,včera byl jen s osmaženým salámem,špíček došel:-))Dovolím si přidat fotku a pro tebe+:yes:

    Odpovědět

  • Marynka Marynka

    Já takový salát dělám také. Jenže listy nepolévám vysmaženým tukem, jen hojně posypu slaninovými škvarečky, poleji nálevem ze svařeného octa a cukru s trochou vody a na závěr 1 decilitr šlehačky. V sezonu se jím velice často odbyde i večeře. Octový nálev nesmí štípat, musí být lahodný.M

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Kdysi jsme se učili, že vitamíny v tucích rozpustné jsou A,D,E,K - jako pomůcka byl /zADEK/ a pamatuji si to dodnes ;-) Proto salát a špek jdou skvěle k sobě a chuťově je to výborné :-p +7:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mňáám...:-p:-K
    To je přesně kombinace pro mě...salát a špek...:-8:-D

    Odpovědět

  • Hanalka344 Hanalka344

    Tak přesně tento recept mě provází celý život a už si ani na jiný způsob úpravy nemíním zvykat. Dělali ho tak moji dědoušek, mí rodiče, dělám ho tak i já. Dcera špíčky nechce, tak jí oddělám na misku a do své veliké mísy si ho dávám. Mňam! bod posílám:-p:yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Ivulko-vidím, že jsi z Hané, tak je to jasné. Takto dělám salát celý život, jen nálev svařím a dám vychladit. A slaninku dávám tu anglickou, ta nám víc voní. Jinak je to za velkej bodík:yes::-p;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jééé Ivulinko, to mi dělávala moje teta, když jsme u ní bývali na prázdninách a chutnal nám víc, než ostatní-evokuje mi ten salát mládí, tak dík, sem si zavzpomínala a salátek jsem si připomněla;-) Jasnej 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Špek mám a nemám šalát...chuť na to preveliká...:-(
    Niektoré vitamíny, aby sa v ľudskom organizmy mohli vstrebať a zúžitkovať, potrebujú TUK. Sú to vitamíny rozpustné v tukoch. Preto sa do šalátov všeobecne odporúča pridávať napr. olej...má to teda opodstatnenie aj v tomto prípade.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Holky, děkuji za komentíky a za bodíky, Magdalenko, dopsala jsem ještě pár informací do Poznámky:-).

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: nálev na hlávkový salát hlavkovy salat recept hlávkový salát hlavkovy salat se spekem nálev do hlávkového salátu hlávkový salát vitamíny recept na hlavkovy salát salat se spekem zálivka na hlávkový salát se špekem uprava hlavkoveho salatu zálivka na salát se špekem úprava salátů listový salát se špekem hlávkový salát nálev hlávkový salát recepty hlávkový salát s octovým nálevem zálivka do salátu se špekem hlávkový salát na špeku salát na speku hlávkový salát - vitamíny