Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláše patří mezi klasické obědy, které připravujeme, když je potřeba strávníky pořádně zasytit, ale také zahřát. Jejich obliba je znát i v restauracích, ve kterých tvoří s pár dalšími pokrmy základ jídelníčku.

Na guláši si pochutná snad každý, a pokud zmíníte, že jste ho uvařili podle známých norem, nikdo s ochutnáním nezaváhá. Normy byly zárukou kvalitního a chutného pokrmu, tak hurá do toho, ať můžete tuto lahůdku co nejdříve servírovat.

Jak připravit hospodský guláš podle ČSN

Na 6–8 porcí (podle velikosti) hospodského guláše podle ČSN si připravte 1 kg hovězí kližky, 120 g vepřového sádla, 400 g cibule, 30 g sladké mleté papriky, 30 g soli, 1 g mletého černého pepře, 20 g rajského protlaku, 2 g kmínu, 1200 ml vody, 100 g hladké mouky, 10 g česneku a 1 g majoránky. Také nezapomeňte na čerstvou cibuli k posypání a na přílohu - čerstvý chléb, knedlíky či těstoviny.

  1. Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami, poté kližku nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 2x2 cm.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na horkém sádle osmažte dorůžova. Poté k ní přidejte mletou papriku, rychle ji zpěňte a zasypte kousky masa, aby se nepřipálila. Osolte a orestujte ze všech stran, aby se maso správně zatáhlo.
  3. Jakmile se maso zatáhne, přidejte rajský protlak, kmín a pepř. Podlijte troškou vody a duste pod pokličkou, dokud v základu nezbyde jen tuk (asi 45 minut).
  4. Základ guláše zaprašte moukou a zasmažte ji. Následně ho podlijte teplou nebo lépe horkou vodou a velmi důkladně promíchejte.
  5. Přidejte prolisovaný česnek a v dlaních rozemnutou majoránku a promíchejte. Hrnec s gulášem přikryjte pokličkou a za občasného míchání pozvolna vařte do změknutí masa.
  6. Měkké maso přendejte do čistého hrnce, omáčku sceďte přes jemné síto a přilijte ji k masu. Guláš krátce povařte, aby tuk vystoupil na povrch.
  7. Jako příloha ke guláši se skvěle hodí čerstvý chléb nebo nadýchané knedlíky.

Tip: Hodně tmavého guláše docílíte nejen přidáním rajského protlaku, ale také dohněda osmaženou cibulí nebo červeným vínem.

Jestliže máte chuť na tradiční hospodský guláš, můžete se během přípravy řídit nejen body výše, ale také úvodním videoreceptem. A pokud byste přeci jen raději odlišný guláš, doporučujeme vyzkoušet guláš segedínský, který je taktéž výborný.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli