Hospodský guláš podle ČSN: Uvařte si doma českou klasiku, která zasytí i zahřeje
Guláše patří mezi klasické obědy, které připravujeme, když je potřeba strávníky pořádně zasytit, ale také zahřát. Jejich obliba je znát i v restauracích, ve kterých tvoří s pár dalšími pokrmy základ jídelníčku.
Na guláši si pochutná snad každý, a pokud zmíníte, že jste ho uvařili podle známých norem, nikdo s ochutnáním nezaváhá. Normy byly zárukou kvalitního a chutného pokrmu, tak hurá do toho, ať můžete tuto lahůdku co nejdříve servírovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit hospodský guláš podle ČSN
Na 6–8 porcí (podle velikosti) hospodského guláše podle ČSN si připravte 1 kg hovězí kližky, 120 g vepřového sádla, 400 g cibule, 30 g sladké mleté papriky, 30 g soli, 1 g mletého černého pepře, 20 g rajského protlaku, 2 g kmínu, 1200 ml vody, 100 g hladké mouky, 10 g česneku a 1 g majoránky. Také nezapomeňte na čerstvou cibuli k posypání a na přílohu - čerstvý chléb, knedlíky či těstoviny.
- Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami, poté kližku nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 2x2 cm.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na horkém sádle osmažte dorůžova. Poté k ní přidejte mletou papriku, rychle ji zpěňte a zasypte kousky masa, aby se nepřipálila. Osolte a orestujte ze všech stran, aby se maso správně zatáhlo.
- Jakmile se maso zatáhne, přidejte rajský protlak, kmín a pepř. Podlijte troškou vody a duste pod pokličkou, dokud v základu nezbyde jen tuk (asi 45 minut).
- Základ guláše zaprašte moukou a zasmažte ji. Následně ho podlijte teplou nebo lépe horkou vodou a velmi důkladně promíchejte.
- Přidejte prolisovaný česnek a v dlaních rozemnutou majoránku a promíchejte. Hrnec s gulášem přikryjte pokličkou a za občasného míchání pozvolna vařte do změknutí masa.
- Měkké maso přendejte do čistého hrnce, omáčku sceďte přes jemné síto a přilijte ji k masu. Guláš krátce povařte, aby tuk vystoupil na povrch.
- Jako příloha ke guláši se skvěle hodí čerstvý chléb nebo nadýchané knedlíky.
Tip: Hodně tmavého guláše docílíte nejen přidáním rajského protlaku, ale také dohněda osmaženou cibulí nebo červeným vínem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jestliže máte chuť na tradiční hospodský guláš, můžete se během přípravy řídit nejen body výše, ale také úvodním videoreceptem. A pokud byste přeci jen raději odlišný guláš, doporučujeme vyzkoušet guláš segedínský, který je taktéž výborný.
Komentáře