Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrstková polévka bývala pokladem našich babiček. Pochutnejte si také za málo peněz
Zdroj: Toprecepty

Luštěninové polévky, ať už se jedná o čočkovou, hrachovou nebo fazolovou, patří k těm nejoblíbenějším. Úplným pokladem je ale hrstková polévka, do které se jednoduše přidává hrstka od každého. V jednom talíři najdete od každé luštěniny trochu, to vše s přiměřenou dávkou krup.

Luštěninové polévky jsou plné živin, ařitom za málo peněz snadno nasytíme i větší počet strávníků. Hrstková polévka v sobě spojuje hrách, čočku i fazole, aoplňují ji také kroupykořenová zelenina. K zahuštění hrstkové polévky podle našeho receptu budete potřebovat jednoduchou olejovou jíšku.
Hrstková polévka získala svůj zajímavý název podle toho, že se do ní dává "hrst od každého". V následujících řádcích vás provedeme jednoduchým postupem vaření této tradiční polévky.
  1. Na 4 porce polévky budete potřebovat 50 g hrachu, 50 g čočky, 50 g fazolí a 50 g krup, dále 50 g nastrouhané kořenové zeleniny, 1 menší cibuli, 1,5 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, 2 stroužky česneku, dále ještě sůl, mletý pepř a majoránku podle chuti.
  2. Luštěniny a kroupy uvařte do změknutí. K tomu vám báječně poslouží pomalý hrnec, pokud ho máte. Luštěniny se v něm sice budou vařit několik hodin, ale bez hlídání.
  3. Nastrouhejte kořenovou zeleninu, oloupejte a utřete česnek. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  4. Tip 1: Odměřování surovin na hrstkovou polévku není nijak složité, suroviny dávejte jednoduše od oka. Také zeleninu použijte podle svých možností, můžete přidat květák, zelený hrášek, brokolici i pórek. Hrstková polévka totiž skvěle chutná, i když je pokaždé připravená trochu jinak.
  5. Usmažte olejovou jíšku, a to tak, že na oleji orestujete mouku dozlatova.
  6. Tip 2: Polévka bude stejně tak výtečná, když místo olejové jíšky použijete k zahuštění polévky pouze několik uvařených brambor, které částečně rozmačkáte mačkadlem na brambory. O zahuštění se také dostatečně dokáže postarat červená čočka.
  7. K uvařenému základu z luštěnin a krupek přidejte kořenovou zeleninu, utřený česnek a nakrájenou cibuli
  8. Polévku zahustěte připravenou jíškou, osolte ji a dochuťte kořením. Potom ji nechte ještě alespoň 15–20 minut provařit.

Hrstková polévka potěší všechny milovníky domácí kuchyně, tradičních jídel i zdravé výživy. Než se pustíte do vaření, můžete celý postup zhlédnout v následujícím videoreceptu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky