Hrstková polévka bývala pokladem našich babiček. Pochutnejte si také za málo peněz
Luštěninové polévky, ať už se jedná o čočkovou, hrachovou nebo fazolovou, patří k těm nejoblíbenějším. Úplným pokladem je ale hrstková polévka, do které se jednoduše přidává hrstka od každého. V jednom talíři najdete od každé luštěniny trochu, to vše s přiměřenou dávkou krup.
Luštěninové polévky jsou plné živin, ařitom za málo peněz snadno nasytíme i větší počet strávníků. Hrstková polévka v sobě spojuje hrách, čočku i fazole, aoplňují ji také kroupy a kořenová zelenina. K zahuštění hrstkové polévky podle našeho receptu budete potřebovat jednoduchou olejovou jíšku.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit hrstkovou polévku
Hrstková polévka získala svůj zajímavý název podle toho, že se do ní dává "hrst od každého". V následujících řádcích vás provedeme jednoduchým postupem vaření této tradiční polévky.
- Na 4 porce polévky budete potřebovat 50 g hrachu, 50 g čočky, 50 g fazolí a 50 g krup, dále 50 g nastrouhané kořenové zeleniny, 1 menší cibuli, 1,5 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, 2 stroužky česneku, dále ještě sůl, mletý pepř a majoránku podle chuti.
- Luštěniny a kroupy uvařte do změknutí. K tomu vám báječně poslouží pomalý hrnec, pokud ho máte. Luštěniny se v něm sice budou vařit několik hodin, ale bez hlídání.
- Nastrouhejte kořenovou zeleninu, oloupejte a utřete česnek. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Tip 1: Odměřování surovin na hrstkovou polévku není nijak složité, suroviny dávejte jednoduše od oka. Také zeleninu použijte podle svých možností, můžete přidat květák, zelený hrášek, brokolici i pórek. Hrstková polévka totiž skvěle chutná, i když je pokaždé připravená trochu jinak.
- Usmažte olejovou jíšku, a to tak, že na oleji orestujete mouku dozlatova.
- Tip 2: Polévka bude stejně tak výtečná, když místo olejové jíšky použijete k zahuštění polévky pouze několik uvařených brambor, které částečně rozmačkáte mačkadlem na brambory. O zahuštění se také dostatečně dokáže postarat červená čočka.
- K uvařenému základu z luštěnin a krupek přidejte kořenovou zeleninu, utřený česnek a nakrájenou cibuli.
- Polévku zahustěte připravenou jíškou, osolte ji a dochuťte kořením. Potom ji nechte ještě alespoň 15–20 minut provařit.
Hrstková polévka potěší všechny milovníky domácí kuchyně, tradičních jídel i zdravé výživy. Než se pustíte do vaření, můžete celý postup zhlédnout v následujícím videoreceptu.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře