

Segedínský guláš s houskovým knedlíkem
Suroviny 7 porcí
- 500 g vepřové plece
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 cibule
- 50 g špeku
- 500 g kysaného zelí bez nálevu
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- mouka a teplé mléko na záklechtku
- sádlo
- kmín
- červená paprika
- sůl, pepř
Postup přípravy receptu
Na sádle osmažíme špek a cibulku. Zaprášíme paprikou a podlijeme trochou vody. Přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec, kterou osolíme, opepříme a okmínujeme. Maso promícháme, přidáme 2/3 vývaru a dusíme 30 minut na mírném ohni.
Po 30 minutách přidáme do hrnce zelí, zbytek vývaru a necháme opět alespoň 20 minut provařit. Poté uděláme záklechtku z mouky a teplého mléka a postupně přiléváme do guláše. Záklechtku v omáčce musíme nechat alespoň 10 minut provařit. Nakonec do guláše přidáme 1-2 PL zakysané smetany (dle chuti).
Poznámka od kuchařky
Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem. Dobrou chuť..
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Segedínský guláš s houskovým knedlíkem
-
Dajda: Ono ho kupujem z pékárny a je celkem dobrý.. Samozřejmě domácí je lepší
-
Kolbabka: Proč ne, někdy není na všechno čas.
-
mika59: Je koupený
jinak recept na knedlik mam na profilu, tak bych ho sem ani tak nedávala
-
mika59: Třeba je koupený.
-
Dajda: Ale já jsem si vždy myslela,že když je to v názvu, měl by na to být recept. Ne, že jich tu je málo.
-
mika59:
Já jich tu našla 75!
-
Eja57: Ani mně nepříjde špatný recept, spíše klasika. Co mi vadí je uvedený knedlík v názvu, a není tady recept. .
-
Eja57:
Nemám.
Ale keby si bola bližšie, tak nie je problém a pozvala by som ťa.
-
tejaja: nemáš zrovna nějaký na plotně? že bys mi poslala...mňaaaaaam
-
U nás sa segedínsky guláš robí tak, ako píše Dajda, teda perkelt + kyslá kapusta. A tá sa nekrája a dáva aj so šťavou a teda netreba žiadny vývar ani podlievanie, stačí to, čo je v kapuste a šťava z perkeltu. A tým pádom to nie je riedke.
-
Kolbabka: No, já bych si dovolila to nějak shrnout...projela jsem asi 20 místních receptů na "segedín", pak mě to už přestalo bavit...zadala jsem si i Szekely, pouze 1 recept.
Tvůj recept není o nic lepší ani horší než ostatní - dle mne zlatý střed.
O tom, jestli do "segedínu" patří či nepatří smetana, jestli zahušťovat a jak, o tom lze diskutovat donekonečna....Najdou se i recepty s přidáním česneku, bobku, nového koření, oregana, aj Masox jsem našla, atd.,jo...Prostě "segoš" je maso, paprika, zelí....a pak dle autora:omg: Maďar asi kouká...:omg:
Je to prostě SEGEDÍN....Szekely gulyas ze kterého segedín nějakou přesmyčkou vznikl, je - jak píše Dajda - perkelt + zelí. Mmch doporučuji vyzkoušet.
A k dalším připomínkám - filozofie webu je jasná, segedín po stopadesátédeváté ano... -
Majkaa: Co je tedy na mem receptu špatně?
-
Kolbabka: Nikdo neapeluje na váš věk, ale tady se přidávají nové recepty, které můžeme vyzkoušet a kdyby to tak bylo, chválou bych třeba nešetřila. Mimochodem to není o krájení, nebo druhu zelí
-
Dajda: Takhle ho dělá i já
-
Eja57: Samozřejmě, že jsem v 19 letech neuměla leccos uvařit, ale rozhodně jsem na to leccos nerozdávala recepty!