Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušky jsou sladké ovocné plody stromů hrušně, které jsou příbuzné s jabloněmi. Stejně jako u jablek známe také mnoho odrůd hrušek, které se od sebe liší tvrdostí, strukturou, barvou, chutí, vůní i dobou dozrávání.

Hrušky jsou výborným ovocem určeným převážně k přímé spotřebě, například k svačině. Tvrdé hrušky využijeme do kompotů, měkké na koláče a poháry, přezrálé k přípravě povidel. Nadbytek hrušek usušíme jako staročeskou pracharandu.

Moučníky s hruškami

Není nic lepšího než se zakousnout do moučníku s ovocem:

  • Hruškové koláče jsou báječné, ale mají trochu nevýraznou chuť, proto je okořeníme skořicí a dochutíme citrónovou šťávou.
  • Hrušková bublanina je šťavnatá a svěží. Kostky hrušek před položením do těsta obalíme v mouce se skořicí, aby neklesly ke dnu.
  • Hruškové muffiny jsou šťavnaté moučníky s kostičkami hrušek, pečené v papírových košíčcích. Sypeme je cukrem a zdobíme meduňkou.
  • Hruškový frgál patří mezi tradiční pečivo. Velké koláče z kynutého těsta plníme hruškovými povidly a sypeme máslovou drobenkou.

Dezerty s hruškami

Hrušky jsou vhodné k přípravě mnoha dezertů, pěn a krémů:

  • Hruškový krém připravíme z hruškového pyré ochuceného citrónovou šťávou, cukrem a skořicí, který vyšleháme s tvarohem do jemné směsi.
  • Pečené hrušky plněné výrazně aromatickou marmeládou máčíme v bílém či červeném víně a poté upečeme v troubě, posypané cukrem a skořicí.
  • Hrušky v karamelu jsou báječnou sladkou pochoutkou, ale stejně výtečné jsou hrušky namočené do čokoládové nebo karamelové polevy.
  • Medové hrušky - půlky hrušek posypeme cukrem a skořicí a orestujeme na másle. Když začne cukr karamelizovat, přidáme nasekané ořechy a promícháme.

Zavařené hrušky

Na rozdíl od jiných druhů ovoce zůstávají hrušky po uvaření stále sladké:

  • Pečený čaj se skládá z několika druhů ovoce - jedním z nich jsou hrušky. Ovoce na čaj pečeme na plechu s cukrem a kořením. Směs skladujeme ve skleničkách.
  • Sušené hrušky roztlučené na prášek se nazývají pracharanda a slouží jako dochucovadlo a přírodní sladidlo. Rozvařená pracharanda připomíná povidla.
  • Hrušková povidla uvaříme ze zralých sladkých hrušek, nemusíme je ani sladit. Povidla vaříme tak dlouho, dokud nejsou hustá a tmavá. 
  • Kompotované hrušky připravíme ve formě hrncového kompotu nebo je zavaříme do sklenic se sladkým nálevem, skořicí a hřebíčkem.
Úroda hrušek (nejlepší jsou ty z vlastní zahrady) znamená, že je budete chtít zpracovat do moučníku. Pokud nevíte jak, může vás inspirovat naše video, ve kterém vám ukážeme přípravu francouzského hruškového koláče:

Sladké drobečky

Hruškový mošt se připravuje ze zralých šťavnatých hrušek. Chutné je také hruškové smoothie smíchané s jablkem, avokádem, banány a ovesnými vločkami. Po smíchání hruškového pyré s tvarohem získáme krém, který servírujeme v pohárech nebo ho zmrazíme jako zmrzlinu či nanuky.

Komentáře

Další tipy a triky