Domaci syr (bez syridla)

aisha Kuchařka: aisha

Doba přípravy: 1/2 hodiny + ulezeni Sýry 56 názorů

Suroviny

1/2 kg tvarohu polotučného nebo plnotučného (ne vaničkový!)
1/2 l mléka (použila jsem 4% kupované, ne krabicové!)
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lžička citrónové stavy
1 lžíce másla
sůl
kmín
paprika sušená sladká
chilli
kurkuma
česnek
bylinky
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začala téměř vařit, přilila jsem citrónovou stavu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí.

  2. Mléko se srazí i bez citrónové stavy, působením kyselosti tvarohu. Já ji přidala pro jistotu.

  3. Celou směs slijeme (přecedíme). V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit.

  4. Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.

Poznámka

Syr jsem delala poprve a vubec neni spatny. Nepridavala jsem zadne bylinky ani koreni, abych vyzkousela chut samotneho syru. Priste zkusim pridat i trochu smetany. Vytezek syra byl cca 350 - 400 g.

inspirace na: http://conovehonakopci.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 297 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domaci syr (bez syridla)

  • Luludi Luludi

    Ahoj.jak prosim natavujete syr?mne se to pripalilo docela na dno kastrolu

    Odpovědět

  • Helka42 Helka42

    Já si dělám sýr ve fermentoru kuvings. Je to fakt lahoda.

    Odpovědět

  • tapyrka tapyrka

    Táák a sýr už je v ledničce na uležení. Při cezení jsem koštla a bude určitě dobrý. Neměla jsem citron, ale použila jsem ocet a ukázkově se to vysráželo. :-p

    Odpovědět

  • alfons72 alfons72

    Vyskoušel sem to bez sody nemá to chybu je chutnejší než ze sodou doporučuji bez sody<3<3<3<3<3<3

    Odpovědět

  • alfons72 alfons72

    Moc dobry :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veve Veve (neregistrovaný)

    Tak jsem taky vyzkoušela :-8 dělala jsem z poloviční dávky, tedy 250g tvarohu a 250ml mléka z automatu. Bála jsem se, abych nepresolila tak jsem dala jen 2 špetky a je to málo. Při zahřívání se hmota začala sama srážet i bez citronu, nakonec jsem jej ale přidala.. No asi jsem tavila moc kvalitně - vznikl mi sýr podobný eidamu, stejně tvrdý a žlutý i chuť je podobná. Úplně jiný než na vašich fotografiích. Výsledkem je 93g skoro eidamu ;-)

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Nevím, kde jsem udělala chybu. Mléko plnotučné ze sklinky ( mlékomat nemáme) 2 plnotučné kostky tvarohu, ale nesrazilo se mi to. Je to pořád tekuté i po přidání citronové šťávy.:-( a já se tak těšila na sýr.... co stím budu dělat, asi vyliji. Škoda :-//

    Odpovědět

  • luba luba(neregistrovaná)

    prečo tam ide sóda ? ta musi zmenit chut ?

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Hmotu se mi bohužel nepodařilo rozpustit v kompaktní hmotu. Je to směs hotového sýru, polorozpuštěného a nerozpuštěného tvarohu. Nevim proč, zahrival jsem ho víc jak pul hodiny, zkoušel málo i hodně. Nevíte proč?

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Jirka:Nikdy jsem neděla z krabicového méka,vždy přímo ze statku od kravičky:-))a dvou kostek tvarohu,vždy se zadařilo..dělám s ořechama,zeleným nakládným pepřem,prostě co je zrovna v lednci:-))

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Zdravím, rád bych se zeptal na následující. Včera jsem zkoušel z následujících surovin. Koupil jsem červené mlého Pilos (ca 4% tuku) a tvaroh také od Pilos (také ca 4% tuku) Ani nevím jestli je takový tvaroh plnotučný. Vím, že by krabicové mléko být nemělo, ale mlékomat nemáme. Nebo jaké mléko máte prosím vyzkoušené? Já zatím říct jak to dopadlo nemůžu, sýr zatím doma chladne, ale tavení se vcelku dařilo. Jsem zvědav na výsledek, ale výtěžnost jsem z polovičního množství (vše po 275g) jsem měl nižší. Výsledná hroudička ca 160g. Předem díky za vaše rady k surovinám. Jirka.

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    1974andrea:ten můj měl konzistenci jako takový tvrdší balkánský sýr a trochu se lepil na nůž.Ale asi to bylo tím špatným poměrem mlíka a tvarohu.Podle komentářů by měl být hodně tvrdý.Sýr jsem ochutila jen solí.Když jsem dala ochutnat dceři,tak vůbec nepoznala,že je to z tvarohu.:-))Dnes budu dělat druhou várku už přesně podle receptu,tak uvidím,jak to dopadne.Napíšu.:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Zdena z JM:Jenom nepozornost tohle způsobila, ne blbost :-D Zdeni, ještě mi řekni, jako jaký sýr to má konzistenci a přidala jsi do něj sůl?

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Aha,tak to jsem úplně blbá:-(.A mně se zdálo zbytečný tolik toho mlíka,protože mně vlastně zbyl skoro litr syrovátky:-O.Andry,dík za upozornění.Sama bych na to asi nepřišla:-D.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Zdena z JM:Zdeni, Martina tam uvádí půl kilovou kostku, ne půl kostky;-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: domací syr výroba domácího sýra bez syřidla výroba sýra bez syřidel domácí výroba domácího sýru bez syřidla domací eidam recept domácí eidam domácí výroba eidamu výroba sýrů doma domaci syr recept přírodní domací syr z tvarohu výroba domácí mozzarella výroba domácího sýrů bez syřidla recepty domácí sýr z tvarohu syr z tvarohu výroba sýru eidam domácí syr eidam výroba domácího eidamu jak vyrobit domácí sýr výroba sýra doma domací mozzarella

Zapomněl/a jsem heslo