Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody nejsou plody, ale považují se za ně - jsou zbytnělým květním lůžkem a vlastními plody jsou droboučká zelená zrníčka na jejím červeném povrchu. Obecně se jahody považují za ovoce a také se tak zpracovávají.

Pozdní jaro a začátek léta se nese ve znamení jahod. Velké červené plody, dovezené z ciziny, musí ustoupit voňavým a chutným plodům od domácích pěstitelů nebo z vlastní zahrady. Takovým jahodám se nic nevyrovná. Nastává jahodové období.

Využití jahod ve sladké kuchyni

Z přebraných a očištěných jahod oddělíme pevné plody, které mrazíme, zavařujeme jako kompot nebo je použijeme do pohárů, k ozdobení dortů, zákusků a kaší. Měkčí jahody využijeme na bublaniny, koláče, ovocné knedlíky nebo je rozmačkáme s cukrem a podáváme se šlehačkou. Měkké, ale ne nahnilé plody, zpracujeme do marmelád, přesnídávek, pyré, smoothie a sirupů.

Jak zpracovat čerstvé syrové jahody

Mnohdy to ani nestihneme, protože červené voňavé plody mizí pod rukama dětí:

  • První jahody jsou nejchutnější s cukrem a se šlehačkou, jogurtem, zakysanou smetanou, tvarohem; v jahodovém koktejlu, ve smoothie nebo prostě jen tak.
  • Čerstvé jahody použijeme na ozdobu ovesných kaší, pohárů, zákusků a dortů, které můžeme polít želatinou. Jahodové krémy patří mezi ty nejoblíbenější.
  • Velké jahody máčíme v čokoládě, v karamelu nebo ve fondánové polevě, zdobíme je cukrovými ozdobami a mohou tak sloužit jako jedlý dárek.

Jahody v tepelně zpracovaných pokrmech

Celou zimu se těšíme na výraznou vůni jahod:

  • Jahodové koláče a nadýchané bublaniny z křehkého, kynutého či piškotového těsta jsou opravdovou lahůdkou plnou chutí, vůní a sladké šťávy.
  • Ovocným knedlíkům s jahodami sluší tvarohové těsto a jahodová omáčka, strouhaný tvrdý tvaroh, kakao nebo skořice s cukrem a spousta másla.
  • Sladké jahodové omáčky jsou skvělým doplňkem knedlíků, noků, a chutným přelivem zmrzlinových, krémových a šlehačkových pohárů.

Konzervování a zavařování jahod

I v zimě si můžeme pochutnat na jahodách, i když nejsou čerstvě utržené:

  • Marmelády a džemy patří k nejoblíbenějším nejen na pečivo s máslem, ale i k plnění šátečků, dortů, sladkých rolád a do lineckého cukroví.
  • Přesnídávky a pyré jsou svačinkou pro děti, ale v zimě je oceníme jako přelivy knedlíků a k dochucení různých krémů a pěn do pohárů.
  • Jahody mrazíme, když máme větší zásoby ovoce a nechceme, aby zplesnivělo. Kromě celých plodů mrazíme jahodovou dřeň, zmrzliny a nanuky.
Zavařené jahody v zimě jako když najdeme - ale nejlepší jsou stejně čerstvé. Pokud preferujeme voňavé a chutné jahody, musíme si jich užít, dokud je jejich čas.
 
Pro inspiraci se podívejte na přípravu jednoduchého smetanového dezertu do skleničky, který doplníme čerstvými jahodami:

Sladké drobečky

Jahody jsou dietní potravinou, která obsahuje až 90 % vody. Obsahuje velké množství vitamínu C i spoustu jiných vitamínů, živin, kyselin a vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev. Jahody lze pěstovat v mnoha odrůdách, kdy každá z nich má jiné vlastnosti a díky obsahu cukru i vyšší nebo nižší sladkost.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli