Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka je báječnou surovinou, která má své důležité místo v našem jídelníčku. Mezi ostatními luštěninami vyniká svou mimořádně příjemnou chutí a univerzálním využitím. Za povšimnutí stojí rozhodně i červená čočka, která zaujme rychlou přípravou.

Červená čočka se báječně uplatní v dětské kuchyni i při přípravě jídel pro ty, kdo trpí na nadýmání z jiných druhů luštěnin. Velkou výhodou je krátká doba přípravy bez nutnosti namáčení. V praxi to znamená, že když potřebujeme mít rychle uvařené jídlo bez chystání předem, červená čočka je ideální volbou.

Jak dlouho vařit červenou čočku

Obyčejnou čočku je nejlepší předem namočit, protože namáčení zkrátí vaření a výměnou vody předejdeme nadýmání u strávníků. S červenou čočku je to ale jinak. Namáčení není potřeba a vaření je velmi krátké. Počítejte 10–15 minut, aby červená čočka změkla. Nevařte ji zbytečně dlouho, protože čočka pak získá kašovitou konzistenci.

Tipy pro vaření červené čočky

Červená čočka je loupaná a díky tomu je její vaření velmi rychlé. Před vařením ji stačí propláchnout vodou.

  • Vaření ještě urychlíte, když čočku zalijete horkou vodou (třeba z rychlovarné konvice). 
  • Vody na vaření dejte dostatek, během vaření nepřilévejte studenou vodu, jedině horkou.
  • Čočku solte stejně jako další luštěniny až po uvaření, přidání soli totiž zpomaluje jejich měknutí.
  • S mícháním to nepřehánějte, jinak budete mít ve výsledku spíš hustou čočkovou kaši. Tato čočka se začne brzy rozpadat.
  • Výraznější chuti docílíte, když k čočce přidáte bylinky (např. bobkový list, majoránku, tymián), zeleninu (např. cibuli, česnek a kořenovou zeleninu) a některé koření (např. kari nebo alespoň kurkumu pro pěknou barvu). Další možností je uvařit čočku ve vývaru místo ve vodě.
  • Uvařenou čočku, pokud ji plánujete použít jako přílohu, hned sceďte, jinak z ní za chvilku bude kaše.
A co dobrého z červené čočky uvařit? Můžete ji používat do polévek obdobně jako obyčejnou čočku, jen počítejte s tím, že bude rychle uvařená. V našem receptáři máme celou řadu zajímavých jídel z červené čočky. Můžeme doporučit např. báječné kari, které má krásnou a výraznou barvu, nebo zeleninový guláš, ve kterém tato čočka hraje významnou roli:
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky