Jak dlouho vařit červenou čočku. Výtečnou chuť a bleskovou přípravu určitě oceníte
Čočka je báječnou surovinou, která má své důležité místo v našem jídelníčku. Mezi ostatními luštěninami vyniká svou mimořádně příjemnou chutí a univerzálním využitím. Za povšimnutí stojí rozhodně i červená čočka, která zaujme rychlou přípravou.
Červená čočka se báječně uplatní v dětské kuchyni i při přípravě jídel pro ty, kdo trpí na nadýmání z jiných druhů luštěnin. Velkou výhodou je krátká doba přípravy bez nutnosti namáčení. V praxi to znamená, že když potřebujeme mít rychle uvařené jídlo bez chystání předem, červená čočka je ideální volbou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho vařit červenou čočku
Obyčejnou čočku je nejlepší předem namočit, protože namáčení zkrátí vaření a výměnou vody předejdeme nadýmání u strávníků. S červenou čočku je to ale jinak. Namáčení není potřeba a vaření je velmi krátké. Počítejte 10–15 minut, aby červená čočka změkla. Nevařte ji zbytečně dlouho, protože čočka pak získá kašovitou konzistenci.
Tipy pro vaření červené čočky
Červená čočka je loupaná a díky tomu je její vaření velmi rychlé. Před vařením ji stačí propláchnout vodou.
- Vaření ještě urychlíte, když čočku zalijete horkou vodou (třeba z rychlovarné konvice).
- Vody na vaření dejte dostatek, během vaření nepřilévejte studenou vodu, jedině horkou.
- Čočku solte stejně jako další luštěniny až po uvaření, přidání soli totiž zpomaluje jejich měknutí.
- S mícháním to nepřehánějte, jinak budete mít ve výsledku spíš hustou čočkovou kaši. Tato čočka se začne brzy rozpadat.
- Výraznější chuti docílíte, když k čočce přidáte bylinky (např. bobkový list, majoránku, tymián), zeleninu (např. cibuli, česnek a kořenovou zeleninu) a některé koření (např. kari nebo alespoň kurkumu pro pěknou barvu). Další možností je uvařit čočku ve vývaru místo ve vodě.
- Uvařenou čočku, pokud ji plánujete použít jako přílohu, hned sceďte, jinak z ní za chvilku bude kaše.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře