Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
Zdroj: Toprecepty

Zázvorky jsou jedny z prvních druhů cukroví, které na Vánoce pečeme. Neobsahují žádný tuk, a proto potřebují delší čas na změknutí. Nejdůležitější je správné skladování, kterým docílíme křehkých a zároveň měkkých zázvorek.

Zázvorky patří ke staročeskému vánočnímu cukroví. Jejich název je odvozen od zázvoru, který přidáváme buď čerstvý, nebo sušený do těsta. Nejenže působí příznivě na imunitní systém, ale docílíme tím u zázvorek lehce štiplavé chuti a pikantnosti. Po upečení jsou zázvorky často tvrdší a potřebují alespoň 2-3 týdny odležet. Poradíme vám, jak je správně skladovat a docílit tím jejich změknutí.

Jak na měkké zázvorky

Zázvorky pečeme jako jedno z prvních cukroví již v listopadu. Potřebují totiž dostatečný čas, aby se krásně rozvoněly a odležely. Několika tipy však můžeme zázvorkám změknutí usnadnit.

  1. Po upečení zázvorky naskládáme do papírové krabice, kde snáz natáhnou vlhkost a zvláční. Jednotlivé vrstvy prokládáme papírovým ubrouskem. V plastové krabici či dóze necirkuluje vzduch a na změknutí bychom čekali marně. 
  2. Do krabice přidáme rozkrojené jablko, které se postará o to, aby zázvorky byly krásně měkké. 
  3. Do těsta přidáme máslo nebo Heru. Zázvorky tak nebudou pořebovat několik týdnů na rozležení a budou brzy měkké

Papírovou krabici se zázvorkami skladujeme v suchu, chladu a temnu. Nejlépe nám poslouží chladná spíž, nebo krytá lodžie, kde nebude pršet ani mrznout. 

Jak připravit zázvorky

Zázvorky jsou jen z mouky, cukru, vajec a zázvoru, jehož množství můžeme přidat podle chuti. Také můžeme přidat cukrářské droždí, které těsto nakypří. Na vůni přidáváme citronovou šťávu, nebo citronovou kůru. Celý postup, jak připravit výborné zázvorky, můžete shlédnout v našem videonávodu.

Zázvorky po upečení nijak nezdobíme. Můžeme je ale obalit v moučkovém cukru a uložit do krabice. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře (5)

V textu píšete, milá paní Turečková, že k pečení zázvorek se používá cukrářské droždí. Co to tedy je? V obchodech se dá koupit jen droždí pekařské, zvané též kvasnice, což jsou živé kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Vaše "cukrářské droždí" však není vůbec droždí, nejsou to kvasinky, ale chemikálie, a to buď prášek do pečiva (kypřicí prášek) nebo jedlá soda (soda bikarbona). Články na tomto serveru by neměly uvádět nesmysly, ale měly by sloužit i ke vzdělávání kuchařek a kuchařů. Než něco příště napíšete, trochu se v problematice sama vzdělejte.

AnetaT: Dobrý den! V tom pěkném článku paní Oumarová píše, že pod pojmem cukrářské droždí se skrývá vlastně hydrouhličitan amonný, tedy amonium. Přiznává tedy, že se nejedná o droždí. Že se tato chemikálie nazývá droždím je však chybou a že ji tak označuje i její výrobce tuto chybu nijak neomlouvá.

Tonja: Názvy surovin ani výrobků nevymýšlíme, takže s tím pranic neuděláme. 🙃 Jinak než s názvem cukrářské droždí to bohužel v obchodě nekoupíte a ano, s droždím, kypřícím práškem a sodou to nemá nic společného, až na nakypření těsta. Ať se pečení daří 🙂

Další tipy a triky