Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Nakrájet maso na motýlka je kuchařský terminus technicus. Jednoduchý postup nám umožní získat pěkné plátky masa. Poradíme, jak na to.
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme na řízky nebo různé minutky.
Jak maso nakrájet na motýlky
Postup krájení není složitý a vyplatí se ho umět:
- Potřebujeme ostrý nůž. Maso na plátky (kromě drůbežího) krájíme přes vlákno (tzn. kolmo k vláknům, která probíhají masem).
- Takto připravíme např. hovězí svíci nebo roštěnou, vepřovou panenku nebo pečeni.
- Nakrojíme maso v síle asi 1,5 cm jako na plátek, ale nedokrojíme, necháme asi 1,5 cm od podložky neuříznutý.
- Dalším řezem nového plátku maso dokrojíme.
- Vznikne dvojitý kus s řezem uprostřed, který rozložíme do tvaru motýlích křídel.
- Při naklepávání vznikne dostatečně velký plátek masa.
Jak krájet kuřecí maso
Kuřecí maso z prsou krájíme tak, že na maso položíme dlaň a vodorovně zhruba v polovině ho prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení a šetrném naklepání dostaneme pěkný velký řízek.
A s pořádným plátkem masa si určitě poradíme. Dobrou inspirací nám může být náš bohatě zásobený receptář.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 1 hodinou
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Komentáře