Jak využít zbylou čočku. Dá se zpracovat více způsoby - záleží na nás, čemu dáme přednost
Čočka je chutná, levná a výživná. Když ji máme uvařenou k obědu (třeba na kyselo), někdy nám trochu zůstane. Na oběd pro všechny už to není, ale posloužit může i tak dobře.
Zbylou čočku lze použít jako dobrý základ různých dalších jídel - hodnotný, co se týče obsahu důležitých živin, ale co se týče ceny čočky, tak navzdory zdražování čočka stále patří mezi velmi levná jídla. A co tedy snadno připravíme z malého množství čočky?
- Můžeme uvařit čočkovou polévku. Je to velmi jednoduché a rychlé. Stačí přidat několik surovin a polévka je hotová během chvilky. Co lze přidat: na kostečky nakrájené brambory, trochu zeleniny (třeba z mrazničky - např. mrkev, hrášek, květák, pórek), majoránku, zeleninový bujón, jíšku a na závěr hlavně utřený nebo rozmačkaný česnek.
- Trochu čočky můžeme zpracovat na chutnou pomazánku. Jednoduše ji rozmixujeme např. s neochuceným pomazánkovým máslem, 3 stroužky česneku (záleží na množství čočky) a lžičkou plnotučné hořčice. Můžeme použít i jiné recepty na čočkové pomazánky.
- Vychlazená a nerozvařená čočka je vhodná do salátů.
- Čočku po rozmixování použijeme jako základ karbanátků, čočkové sekané i různých smažených nebo v troubě pečených placiček.
- Pokud víme, že uvařenou čočku v nejbližší době nespotřebujeme, zamrazíme ji a využijeme až podle potřeby. Zmrazit ji můžeme buď v plastové krabičce nebo mikrotenovém sáčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Stejným způsobem jako zbytek čočky lze používat i zbytky dalších luštěnin - např. cizrny, soji, fazolí. Pokaždé si pochutnáme, hlavně příprava luštěninových pomazánek je velmi rychlá a praktická. Luštěninové pomazánky oceníme v době stoupajících cen za máslo a jiné mléčné výrobky, které jinak často používáme k mazání na pečivo.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 48 minutami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 14 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 15 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 16 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
Komentáře