Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce nejsou při pečení nepostradatelná. Ať už je vynecháváte kvůli alergii, veganství nebo prázdné lednici, nahradit je můžete řadou dostupných surovin. Podívejte se, jaké náhrady opravdu fungují a kdy je použít.

Vejce jsou v pečení běžnou surovinou, protože těstu dodávají strukturu, vlhkost, pojivost i objem. Co ale dělat, když vejce došla, máte na ně alergii nebo je záměrně vynecháváte kvůli veganské stravě? Dobrou zprávou je, že vejce lze při pečení úspěšně nahradit – a to jak ve sladkých, tak i slaných receptech.

Jak nahradit vejce při pečení

Důležité je pochopit, jakou funkci vejce v konkrétním receptu plní, a podle toho zvolit vhodnou alternativu. V následujícím článku najdete přehled nejpoužívanějších náhrad a tipy, kdy a jak je použít.

  • Smíchejte 1 lžíci mletého lněného nebo chia semínka se 3 lžícemi vody, nechte 10 minut stát a vznikne gelová hmota, která dobře váže suroviny. Ta je vhodná do muffinů, perníků nebo sušenek. Nehodí se ale do nadýchaných piškotů.
  • Čtyři lžíce neslazeného jablečného pyré nahradí jedno vejce. Pyré dodá vláčnost a jemně nasládlou chuť. Je ideální do bábovek, perníků a jiných vláčných moučníků.
  • Polovina rozmačkaného zralého banánu odpovídá jednomu vejci. Banán těsto zvláční, jemně osladí a spojí. Hodí se do lívanců, muffinů nebo brownies
  • Přibližně 60 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany nahradí jedno vejce. Těsto bude vláčné a dobře spojené. Používá se zejména pro sladké pečení.
  • Komerční náhrady, jako je Hraška nebo No Egg jsou navrženy jako náhrada vajec a fungují spolehlivě jako pojivo i zahušťovadlo. Jsou vhodné do sladkých i slaných receptů.
  • Rozmixované tofu (asi 50 g) dobře nahradí vejce v hutnějších těstech nebo náplních. Hodí se do slaných koláčů, quichů nebo brownies. 
  • 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu smíchané se 3 lžícemi vody fungují jako pojivo. Neovlivní chuť – jsou univerzální do sladkého i slaného těsta.
  • Kombinace octa a jedlé sody slouží jako kypřidlo. Smícháním 1 lžíce octa s půl lžičkou sody těsto krásně nakypří a nahradí funkci vejce v nadýchaných moučnících, např. v muffinech.

Nahradit vejce při pečení není žádný problém, pokud víte, po čem sáhnout. Každá náhražka se hodí pro jiný typ těsta – někdy pro pojivost, jindy pro vláčnost nebo kyprost. Vždy záleží na receptu i požadovaném výsledku. Experimentování s náhradami navíc otevírá nové chuťové možnosti a rozšiřuje obzory každého pekaře.

Komentáře

Další tipy a triky