Jak nahradit vejce při pečení? Vhodných alternativ je několik, stačí si vybrat
Vejce nejsou při pečení nepostradatelná. Ať už je vynecháváte kvůli alergii, veganství nebo prázdné lednici, nahradit je můžete řadou dostupných surovin. Podívejte se, jaké náhrady opravdu fungují a kdy je použít.
Vejce jsou v pečení běžnou surovinou, protože těstu dodávají strukturu, vlhkost, pojivost i objem. Co ale dělat, když vejce došla, máte na ně alergii nebo je záměrně vynecháváte kvůli veganské stravě? Dobrou zprávou je, že vejce lze při pečení úspěšně nahradit – a to jak ve sladkých, tak i slaných receptech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nahradit vejce při pečení
Důležité je pochopit, jakou funkci vejce v konkrétním receptu plní, a podle toho zvolit vhodnou alternativu. V následujícím článku najdete přehled nejpoužívanějších náhrad a tipy, kdy a jak je použít.
- Smíchejte 1 lžíci mletého lněného nebo chia semínka se 3 lžícemi vody, nechte 10 minut stát a vznikne gelová hmota, která dobře váže suroviny. Ta je vhodná do muffinů, perníků nebo sušenek. Nehodí se ale do nadýchaných piškotů.
- Čtyři lžíce neslazeného jablečného pyré nahradí jedno vejce. Pyré dodá vláčnost a jemně nasládlou chuť. Je ideální do bábovek, perníků a jiných vláčných moučníků.
- Polovina rozmačkaného zralého banánu odpovídá jednomu vejci. Banán těsto zvláční, jemně osladí a spojí. Hodí se do lívanců, muffinů nebo brownies.
- Přibližně 60 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany nahradí jedno vejce. Těsto bude vláčné a dobře spojené. Používá se zejména pro sladké pečení.
- Komerční náhrady, jako je Hraška nebo No Egg jsou navrženy jako náhrada vajec a fungují spolehlivě jako pojivo i zahušťovadlo. Jsou vhodné do sladkých i slaných receptů.
- Rozmixované tofu (asi 50 g) dobře nahradí vejce v hutnějších těstech nebo náplních. Hodí se do slaných koláčů, quichů nebo brownies.
- 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu smíchané se 3 lžícemi vody fungují jako pojivo. Neovlivní chuť – jsou univerzální do sladkého i slaného těsta.
- Kombinace octa a jedlé sody slouží jako kypřidlo. Smícháním 1 lžíce octa s půl lžičkou sody těsto krásně nakypří a nahradí funkci vejce v nadýchaných moučnících, např. v muffinech.
Nahradit vejce při pečení není žádný problém, pokud víte, po čem sáhnout. Každá náhražka se hodí pro jiný typ těsta – někdy pro pojivost, jindy pro vláčnost nebo kyprost. Vždy záleží na receptu i požadovaném výsledku. Experimentování s náhradami navíc otevírá nové chuťové možnosti a rozšiřuje obzory každého pekaře.
Komentáře