Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně nakrájet vepřovou kýtu na řízky? Poradíme, na co se zaměřit
Zdroj: Pixabay, webandi

Nedáte dopustit na řízky z vepřové kýty? Jejich příprava není jen o obalení v trojobalu a následném usmažení. Aby byly šťavnaté a rozpadaly se vám v ústech, je potřeba maso především správně nakrájet.

Krájení masa má svá pravidla. Jako první je důležité věnovat čas a pozornost výběru čerstvého masa. To poznáte lehce, má sytou růžovou barvu, nezapáchá, není viditelně slizké či naopak oschlé. Jak správně nakrájet řízky, aby byly šťavnaté a ne tuhé jak gumová podrážka? Poradíme vám.

Výběr masa je základ

Kýtu je vhodné vybírat takovou, na které uvidíte lehké mramorování tukem, řízky z ní budou šťavnatější. Pokud se pořádně podíváte na daný kus masa, uvidíte na něm dlouhá vlákna svalů. Krájet plátky je nutno šikmo či kolmo přes svalová vlákna. Pokud byste maso krájeli podél vláken, byl by plátek opravdu velmi tuhý a vaše snaha by zbytečně přišla vniveč. Vhodné je použít opravdu ostrý nůž, abyste nemuseli používat velkou sílu při krájení.

Tloušťka plátků a jejich nařezání

Důležité také je, aby řízky byly stejně vysoké, nejlépe 10 až 12 mm. Na okrajích je lze na několika místech naříznout, aby se vám řízky na pánvi nekroutily. Plátky můžete také lehce naklepat, ale opravdu s citem, aby se neporušila jejich struktura.
TIP: Milujete pořádně křupavou strouhanku na řízku? Stačí připravit čerstvé rohlíky v mixéru a je to! Právě z čerstvého pečiva je totiž strouhanka bezkonkurečně nejlepší a nejkřupavější, určitě vyzkoušejte.

Správné krájení je zásadní při přípravě masa

Dbejte na správné nakrájení masa, předejdete tím velké škodě. Po usmažení řízky už nezachráníte a s výsledkem vašeho snažení spokojeni nebudete, protože maso bude znehodnoceno. Maso můžete před samotným obalováním naložit, čímž zvýrazníte jeho chuť a bude se vám opravdu rozplývat na jazyku.

TIP: Víte, že byste měli mít jedno prkénko i s nožem vyhrazené jen a pouze na práci s masem? Je to kvůli bakteriím, které nemusejí být při mytí zcela zničeny. Ochráníte tím tak své zdraví.

Nemáte rádi trojobal? Nevadí, náš video-recept vám ukáže, jak připravit měkké a šťavnaté farářské řízky z kýty. Přejeme dobré chutnání, ať už na řízky zvolíte jakékoliv maso. A jaká příloha k řízkům u vás vítězí? Podělte se s námi v komentářích, těšíme se.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více