Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Nakrájet maso na motýlka je kuchařský terminus technicus. Jednoduchý postup nám umožní získat pěkné plátky masa. Poradíme, jak na to.
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme na řízky nebo různé minutky.
Jak maso nakrájet na motýlky
Postup krájení není složitý a vyplatí se ho umět:
- Potřebujeme ostrý nůž. Maso na plátky (kromě drůbežího) krájíme přes vlákno (tzn. kolmo k vláknům, která probíhají masem).
- Takto připravíme např. hovězí svíci nebo roštěnou, vepřovou panenku nebo pečeni.
- Nakrojíme maso v síle asi 1,5 cm jako na plátek, ale nedokrojíme, necháme asi 1,5 cm od podložky neuříznutý.
- Dalším řezem nového plátku maso dokrojíme.
- Vznikne dvojitý kus s řezem uprostřed, který rozložíme do tvaru motýlích křídel.
- Při naklepávání vznikne dostatečně velký plátek masa.
Jak krájet kuřecí maso
Kuřecí maso z prsou krájíme tak, že na maso položíme dlaň a vodorovně zhruba v polovině ho prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení a šetrném naklepání dostaneme pěkný velký řízek.
A s pořádným plátkem masa si určitě poradíme. Dobrou inspirací nám může být náš bohatě zásobený receptář.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 13 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 14 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 14 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Komentáře