Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kopřivy k jídlu. Rady a tipy pro jejich využití
Zdroj: Freepik, wirestock

Kopřivy patří mezi první jarní rostliny. Chuťově se podobají špenátu a využívají se do velikonočních nádivek, salátů a pomazánek nejen pro svěží chuť, ale i pro obsah vitamínů, které nám po zimě chybí.

Kopřivy bereme jako všudypřítomný plevel, který umí pořádně štípat. Mladé kopřivy mají ale přednosti, kterých je třeba využít, a to zvláště po zimě, kdy potřebujeme vitamíny, minerály a hlavně zdravou potravinu, která nahradí čerstvý špenát

Jak připravíme kopřivy 

Najdeme si místo, kde jsou rostliny čisté a svěží, nesbíráme je kolem silnic:

  • Trháme horní část rostlin, plnou šťavnatých lístků nebo samotné listy. Až do května jsou kopřivy nejzdravější, pak jejich účinky klesají. Ruce si chráníme rukavicemi. Listy zpracujeme co nejdříve, aby se nezapařily.
  • Natrhané mladé kopřivy důkladně opereme pod tekoucí vodou a posléze krátce spaříme ve vroucí vodě. Ihned je propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat nebo je opatrně osušíme.
  • Lístky posekáme na malé kousky (po spaření už nežahají) a přidáme je do nádivky nebo do salátu, připravíme z nich jarní polévku, zdravý detoxikační čaj nebo pomazánku.
Mladé kopřivy využijeme všude tam, kam patří špenát - jako nádivku do palačinek nebo do bramborových rolád, jako zelenou bylinku do noků a knedlíčků nebo jako přílohu k dušenému masu.

 

Komentáře

Další tipy a triky