Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak použít poslední vodu na zahradě před ochlazením. Na zimu sudy uklidíme
Zdroj: Pixabay, Ryan MgGuire

Před větším ochlazením je potřeba zazimovat vše, co nějak souvisí s vodou. To znamená uklidit nebo jiným způsobem zajistit všechny sudy, nádoby na vodu a čerpadla. Předejdeme tím jejich poškození mrazem.

Podzim je ideálním časem pro výsadby - během časného podzimu (září) vysazujeme a přesazujeme hlavně různé trvalky (květiny, léčivky), ale později na podzim (říjen, listopad) se zaměříme především na výsadbu dřevin, keřů i stromků. Při výsadbách je důležité zavlažování, zvlášť pokud je suché počasí, proto přebytečnou vodu dodáme právě k nim.

Jak využít poslední vodu z nádob a sudů

Na podzim sledujeme předpověď počasí, všechny sudy a hadice je potřeba před příchodem mrazů včas uklidit. Poslední vodu ze sudů a jiných nádob je často potřeba naráz vylít. Je škoda ji ale "spláchnout" jen tak, někdy dokonce na nevhodné místo.

  1. Raději zalijeme především všechny nově vysazené a přesázené dřeviny (stromky i keře, včetně keřů drobného ovoce), určitě jim to prospěje. Pokud jich máme více, zaléváme je střídavě, tzn. vždy přidáme vodu ke konkrétnímu stromku až po chvíli, když se voda stihne vsáknout, mezitím zalijeme další stromek.
  2. Na vláhu jsou náročné stálezelené listnaté i jehličnaté stromky a keře. Občasné zalití jim prospěje i během zimy, a to pokud nemrzne a je suché počasí.
  3. Pokud stále zbývá voda, kterou potřebujeme spotřebovat, zalijeme ještě opadavé dřeviny. Vláha prospěje i jim, kořeny zatím mohou růst a dokonce vlhký podzim je hlavním obdobím jejich růstu.

Před zbytečným odpařováním vláhy chrání půdu mulč, to platí i pro okolí různých dřevin. Po poslední zálivce ho můžeme kolem dřevin ještě doplnit. Výborným mulčem je např. sláma, ale použít můžeme i listí. Osvědčenou variantou je pevné a kvalitní bukové nebo dubové listí, které se velmi pomalu rozkládá, ale použijeme listí, které máme. Mulč, kromě toho, že brání odpařování vody, má i teplotně izolační vlastnosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více