Jak upéct velikonoční mazanec? Skvělou chuť podtrhnou rozinky a citrónová kůra
Velikonoce jsou svátky spojené se spoustou tradičních zvyků. Tím nejznámějším je rozhodně pečení mazance. Podle tradice se peče na Bílou sobotu, abychom si na něm mohli pochutnávat na velikonoční neděli.
Mazanec se připravuje z kynutého těsta, do kterého se často přidávala také smetana či tvaroh. Na povrchu se mazanec nařezává do kříže, který odkazuje na ukřižování Ježíše Krista a také má praktickou funkci, neboť řezem uniká pára.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct velikonoční mazanec
Poctivé těsto na Krakonošův mazanec vypracujte ručně a nechte dostatečně dlouho kynout - jen tak bude bochánek báječně nadýchaný.
Na 1 kus mazance budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve připravte kvásek - do 100 ml vlažného mléka rozdrobte 30 g droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.
- Mouku prosejte přes síto do mísy, dále přidejte cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky, máslo a vzejitý kvásek.
- Namočené rozinky v rumu sceďte a nechte okapat.
- Z připravených surovin vypracujte hladké těsto, do kterého na závěr zapracujte rozinky a nasekané mandle. Těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45–60 minut.
- Po vykynutí přesuňte těsto na vál, vytvarujte z něj bochánek, který přenesete na plech vyložený pečícím papírem.
- Nyní nechte bochánek na plechu ještě asi 45 minut dokynout, aby zdvojnásobil svůj objem. Dále předehřejte troubu na 170–180 °C.
- Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, na povrchu uprostřed nastřihněte do kříže a posypte nasekanými mandlemi.
- Bochánek vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova přibližně 45 minut. Správně propečený mazanec vyzkoušejte pomocí špejle.
- Upečený mazanec nechte vychladnout a poté můžete podávat.
Komentáře