Jak skladovat mrkev? Jak na to, aby zůstala co nejdéle čerstvá a křupavá
Vypěstovat mrkev není složité, přesto potřebuje péči, abychom mohli sklízet velkou úrodu. Stejně tak bychom si měli dávat pozor na to, jestli tuto zeleninu máme správně uskladněnou, aby vydržela čerstvá co nejdéle.
Mrkev je v kuchyni naprosto nepostradatelnou zeleninou, má jemnou nasládlou chuť a je blahodárná pro naše tělo. Mimo tyto benefity navíc dodává jídlu svěží barvu a využívá se při vaření slaných pokrmů i při pečení sladkých moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat mrkev
Mrkev využíváme denně při vaření jídel, hodí se do studených salátů nebo do pomazánek, při správném skladování nám vydrží křupavá i celé týdny. Poradíme, jak postupovat, abychom mrkev nenacházeli vysušenou či s plísní:
- Před uskladněním v lednici vždy očistěte a odstraňte nať z mrkve, ta dokáže kořen vysilovat a mrkev pak rychleji uvadá. Ukládejte kořeny nejlépe do spodního šuplíku na zeleninu, kde je nízká teplota.
- Kořenům mrkve neprospívá zabalení v mikrotenovém sáčku, snadno se zapaří a chytá plíseň.
- Mrkev můžete uskladnit zamrazením, stačí ji očistit a nakrájet na tak velké kousky, které budete při vaření vyžadovat.
- V případě, že vlastníte sklep, je ideální skladovat nemytou mrkev v tomto prostoru - oplývá vlhkostí i chladem, díky čemuž mrkev nevysychá.
- Ke skladování mrkve se využívá také metoda našich babiček a to uložení mrkve do písku či jiného substrátu, který skvěle udržuje vlhkost.
- Mrkve neskladujte společně s ovocem, jablka při dozrávání vylučují plyny, které mohou způsobovat hořknutí mrkve.
Mrkev je univerzální zelenina, kterou dokážeme využít jak na slaný, tak i na sladký způsob, dokonce nám poslouží jako efektní, jedlá dekorace na obložené míse.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Koupili jste si svazek mrkve s natí a chcete ji zachovat co nejdéle svěží? Poradíme, jak s ní zacházet
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
Komentáře