Jak spotřebovat salátové okurky? Co takhle polévka, marmeláda nebo carpaccio?
Salátové okurky jsou v obchodech k sehnání po celý rok a v létě si je mnozí z nás sami pěstují na zahrádce. Pokud vás letos zaskočila nečekaně velká úroda, přinášíme tipy, jak okurky zpracovat, a to možná i netradičním způsobem.
Salátové okurky chutnají jenom tak samotné nakrájené na kolečka k hlavnímu chodu, případně ve formě salátu. Jak se však při čtení článku dozvíte, okurky v kuchyni bohatě využijete i jinak, a to v nápojích, jako přílohu, polévku, či studený předkrm.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak spotřebovat salátové okurky
V následujících řádcích se můžete nechat inspirovat tipy, jaké pokrmy připravit ze salátových okurek. Další recepty pak najdete v našem bohatém receptáři.
- Saláty: Nejčastěji se okurky používají na saláty. Nejznámější chutná pouze s okurkami, octem, cukrem a kořením. Tato zelenina skvěle doplní i salát bramborový, ale i ty méně tradiční saláty, jako je například salát melounový.
- Limonády: Zejména v posledních letech se hitem parních letních dnů stala okurková limonáda. Okurka se rozmixuje společně s vodou, cukrem, limetkovou či citrónovou šťávou a skvělé osvěžení je na světě.
- Smoothie: Kdykoliv během roku si můžete okurky vychutnávat ve smoothie plném vitamínů, a to jak v tom zeleninovém, tak i ovocném. K okurkám se nejvíce hodí banán, kiwi a jahody.
- Marmeláda: Ano, čtete správně, ze salátových okurek uděláte i lahodnou marmeládu. Na pečivo k sladké snídani si ji asi nenamažete, ale na slaném pečivu bude chutnat jako studená večeře, báječně pak doplní grilované maso.
- Polévka: Studené polévky jsou dalším letním hitem. Nejznámější je asi španělské gazpacho z rajčat, uděláte ji ale i ze salátových okurek. Ty se podle receptu mixují s mlékem, smetanou, koprem a limetkovou šťávou.
- Nakládané okurky: Oloupané a nakrájené okurky je možné naložit do nálevu z vody, octu, cukru, soli a pepře. Jíst je můžete již za dva dny. Jsou ideální volbou jako příloha na letní grilování.
- Carpaccio: Jednoduchý, přesto jak z luxusní restaurace vypadající pokrm vznikne, když okurky nakrájíte na velmi tenké plátky, naaranžujete na talíř a budete podávat se zakysanou smetanou, česnekem, koprem a sýrem.
- Jednohubky: Nejoblíbenější zobání všech oslav se bez okurek neobejde. Na jednohubky je můžete vykrajovat do různých tvarů, dokonce ale můžete okurky použít místo pečiva, pomazat je pomazánkou a zdobit je jinou barevnou zeleninou.
- Zdobení: Na kolečka nakrájená okurka ozdobí každý talíř s hlavním chodem, a dodá potřebný přísun zeleniny. Co se tvarů týče, můžete však více zapojit fantazii, a okurky použít při vytváření jedlého umění.
Komentáře