Jak uchovat zázvor na zimu? Zavařujte ho, kandujte nebo nakládejte
Zázvor je v kuchyni všestrannou surovinou s blahodárnými účinky na naše zdraví. Připravte si s námi zimní zázvorové zásoby, které zachovají intenzivní chuť zázvoru i jeho léčivé účinky. Budete ho tak mít vždy po ruce.
Oddenek zázvoru je výbornou první pomocí při nachlazení, trávicích potížích nebo chřipce. Nicméně kousek zázvoru dokonale ochutí maso, dodá šmrnc polévce, marinádě na maso i sladkému moučníku. Jak si ale léčivé účinky zázvoru a jeho chuť uchovat na zimu? Existuje několik osvědčených metod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat zázvor na zimu
Čerstvý oddenek zázvoru je poměrně trvanlivý a po jeho koupi nám vydrží týden až dva bez újmy. Pro dlouhodobější skladování je však dobré zázvor zpracovat:
- Zavařeniny: Zázvor si v mnoha chutných podobách můžeme uchovat na zimu. Kromě marmelády a džemů si z něj můžeme udělat výborné čatní s cuketou k masu či korejské kimči jako zásobárnu vitamínů na celou zimu.
- Kandovaný zázvor: Kandovaný zázvor se hodí jako mlsání, ale i do moučníků a cukroví. Potřebujeme na něj jen zázvor a cukr a dobrota je hotová.
- Nakládaný zázvor: Pro všechny milovníky sushi nesmí chybět ani recept na nakládaný zázvor. Nakládáme čerstvý zázvor ve sladkokyselém nálevu a ihned ukládáme do lednice. K ochutnání se hodí již po několika hodinách, nicméně nejlepší je odleželý po pár dnech.
- Zamražení: Velmi snadné je zamražení zázvoru. Stačí oddenek zázvoru oloupat, nakrájet na tenké plátky, uložit do sáčků a poté odebírat podle potřeby.
Na závěr přinášíme inspiraci na domácí zázvorový sirup, který je skvělým způsobem, jak si zázvor uchovat na zimu. Zázvorový sirup využíváme jako sladidlo do čajů, limonád nebo na lžičku jako první pomoc při nachlazení. S přípravou pomůže náš videorecept.
Zajímá vás, jak dále využít zázvor? Inspirujte se naším článkem.
Komentáře