Jak udělat meruňkovou marmeládu? Připravit ovoce k vaření je ta nejtěžší práce
Meruňky jsou peckovice a plody stromu meruňky obecné. Vyznačují se žlutou až oranžovou barvou a dužinou s hladkou oválnou peckou. Sladké měkké ovoce využijeme nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni.
Zralé meruňky velmi rychle podléhají zkáze – hlavně ty, které nejsou z dovozu, ale jsou produktem vlastní zahrady nebo známého pěstitele. Meruňky jsou sezónní ovoce. Pokud je chceme uchovat, připravíme z nich kompot nebo marmeládu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat meruňkovou marmeládu
Natrháme nebo koupíme zralé a měkké ovoce. Nezralé je tvrdé a bez chuti:
- 1,5 kg vypeckovaných meruněk
- 0,5 kg krupicového cukru
Meruňky pokrájíme na malé kousky (vytvoříme džem). Také je můžeme umlít v mlýnku na maso nebo rozmixovat. Smícháme je s polovinou cukru a necháme je přes noc v chladu. Druhý den přidáme zbytek cukru a špetku kyseliny citrónové a směs přivedeme k varu.
Dokončení marmelády nebo džemu
Snížíme teplotu a směs vaříme 45–50 minut. Po této době kápneme marmeládu na studený talířek a necháme ji vychladnout. Nakloněním talířku nebo dotekem zjistíme, jestli je dost hustá. Pokud ne, ještě chvíli ji vaříme nebo použijeme trochu želírovacího cukru. Marmeládu nalijeme do umytých skleniček, zavíčkujeme a hned otočíme víčkem dolů. Necháme skleničky přes noc vychladnout.
Víte, jak připravit meruňkovou marmeládu? Pro inspiraci se můžete podívat na naše video:
Komentáře