Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky jsou peckovice a plody stromu meruňky obecné. Vyznačují se žlutou až oranžovou barvou a dužinou s hladkou oválnou peckou. Sladké měkké ovoce využijeme nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni.

Zralé meruňky velmi rychle podléhají zkáze – hlavně ty, které nejsou z dovozu, ale jsou produktem vlastní zahrady nebo známého pěstitele. Meruňky jsou sezónní ovoce. Pokud je chceme uchovat, připravíme z nich kompot nebo marmeládu.

Jak udělat meruňkovou marmeládu

Natrháme nebo koupíme zralé a měkké ovoce. Nezralé je tvrdé a bez chuti:

  • 1,5 kg vypeckovaných meruněk
  • 0,5 kg krupicového cukru

Meruňky pokrájíme na malé kousky (vytvoříme džem). Také je můžeme umlít v mlýnku na maso nebo rozmixovat. Smícháme je s polovinou cukru a necháme je přes noc v chladu. Druhý den přidáme zbytek cukru a špetku kyseliny citrónové a směs přivedeme k varu.

Dokončení marmelády nebo džemu

Snížíme teplotu a směs vaříme 45–50 minut. Po této době kápneme marmeládu na studený talířek a necháme ji vychladnout. Nakloněním talířku nebo dotekem zjistíme, jestli je dost hustá. Pokud ne, ještě chvíli ji vaříme nebo použijeme trochu želírovacího cukru. Marmeládu nalijeme do umytých skleniček, zavíčkujeme a hned otočíme víčkem dolů. Necháme skleničky přes noc vychladnout.

Víte, jak připravit meruňkovou marmeládu? Pro inspiraci se můžete podívat na naše video:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli