Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celiakie je onemocnění, při kterém organismus nedokáže zpracovat lepek, který je obsažený v pšenici, v žitu, v ječmeni a částečně i v ovesných vločkách. Celiaci se musí vyhýbat pečivu, moučníkům i cukroví.

Linecké cukroví mají všichni rádi - i lidé s intolerancí na lepek. V moderní době, kdy je na trhu dostatek druhů bezlepkové mouky, však můžeme připravit cukroví, na kterém si pochutnají oni i celá rodina, a mnozí ani nepoznají, že jde o náhražku.

Čím nahradit pšeničnou mouku v cukroví

Kromě bezlepkové mouky můžeme použít náhražky mouky:

  • V obchodech s potravinami a zdravou výživou jsou k dostání bezlepkové mouky, se kterými se peče stejně jako z mouky pšeničné. Chuťový rozdíl je minimální.
  • Špaldová mouka obsahuje lepek částečně, proto se hodí jen pro mírné formy celiakie. Po upečení má jemně oříškovou chuť a příjemnou vůni.
  • Náhražky mouky se hodí do cukroví, se kterým mají společné suroviny - ořechová a mandlová mouka do ořechového těsta; kokosová do kokosového.
  • Mouky z obilovin (pohanka, jáhly, cizrna) mají jiný chuťový ocásek, ale s těsty se dobře pracuje a výsledek je pro celiaky uspokojivý.

Bezlepkové linecké cukroví klasicky promažeme marmeládou nebo máslovým krémem, polijeme ho čokoládou a ozdobíme cukrářskými dekoracemi.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli