Jak udělat linecké cukroví bez lepku? Náhražky mouky jsou běžně k dostání
Celiakie je onemocnění, při kterém organismus nedokáže zpracovat lepek, který je obsažený v pšenici, v žitu, v ječmeni a částečně i v ovesných vločkách. Celiaci se musí vyhýbat pečivu, moučníkům i cukroví.
Linecké cukroví mají všichni rádi - i lidé s intolerancí na lepek. V moderní době, kdy je na trhu dostatek druhů bezlepkové mouky, však můžeme připravit cukroví, na kterém si pochutnají oni i celá rodina, a mnozí ani nepoznají, že jde o náhražku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit pšeničnou mouku v cukroví
Kromě bezlepkové mouky můžeme použít náhražky mouky:
- V obchodech s potravinami a zdravou výživou jsou k dostání bezlepkové mouky, se kterými se peče stejně jako z mouky pšeničné. Chuťový rozdíl je minimální.
- Špaldová mouka obsahuje lepek částečně, proto se hodí jen pro mírné formy celiakie. Po upečení má jemně oříškovou chuť a příjemnou vůni.
- Náhražky mouky se hodí do cukroví, se kterým mají společné suroviny - ořechová a mandlová mouka do ořechového těsta; kokosová do kokosového.
- Mouky z obilovin (pohanka, jáhly, cizrna) mají jiný chuťový ocásek, ale s těsty se dobře pracuje a výsledek je pro celiaky uspokojivý.
Bezlepkové linecké cukroví klasicky promažeme marmeládou nebo máslovým krémem, polijeme ho čokoládou a ozdobíme cukrářskými dekoracemi.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře