Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvě vyrašené lístky medvědího česneku jsou zjara vítaným zpestřením jídelníčku nejen medvědů, ale i lidí. Jeho zdravotní benefity toužíme uchovat co možná nejdéle, protože jeho sezóna v přírodě je krátká. Jednou z možností je domácí pesto.

Nejlépe se všechny benefity medvědího česneku využijí v syrovém stavu. Při tepelné úpravě mizí velká část vůně i chutě, o vitaminu C nemluvě. Proto je ideálním způsobem uchování smísení s tukem, případně zamražení.

Jak udělat pesto z medvědího česneku

Většina lidí pro urychlení asi použije ponorný mixér, my se ale přimlouváme za nekovový hmoždíř nebo třecí misku s tloučkem.

  • Omyté a osušené listy medvědího česneku osolte, polijte vydatně panenským olejem a rozmělněte.
  • Pro okamžité použití můžete přidat nastrouhaný tvrdý sýr parmezánového typu a piniové oříšky.
  • Levnější verzí jsou jakékoliv jiné ořechy. Dokonce i obyčejná loupaná slunečnice vám udělá podobnou službu. Do pesta k delšímu uchování oříšky ani sýr nedávejte.
  • Pesto přendejte do skleniček, povrch zalijte olejem, uzavřete a uchovávejte v chladnu a temnu.

Uchování pesta z medvědího česneku

Pesto nejlépe uchováte v chladničce ve skleničce se šroubovacím víčkem, důkladně zalité olejem (pesto, ke kterému má přístup vzduch, se rychle kazí) a po každém odebrání olej dolijte. Můžete ho dokonce v malých porcích uložit v mrazáku, vydrží do příští sklizně. Jen zajistěte, aby olej nevytekl. Nejlepší využití pesta popisuje jiný článek.

Základní verzi pesta z medvědího česneku jsme pro začátečníky natočili i jako videorecept. Inspirujeme vás?

 

Komentáře

Další tipy a triky