Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká kuchyně je hodně založena na omáčkách. Známe jich mnoho druhů a většinu máme rádi. Smetanové omáčky jsou obzvlášť lahodné a oblíbené. Potíž nastane, když potřebuje začátečník takovou omáčku zahustit.

Zahustit omáčku nebo polévku pomocí mouky rozmíchané ve smetaně může být pro začátečníky docela oříšek. Pokud dáte mouky mnoho, zátřepka se špatně rozmíchává a polévka nebo omáčka bude příliš hustá. Pokud dáte mouky málo, bude omáčka řídká. Zátřepce se někdy říká závrtka - možná podle toho, že babičky ji míchaly (vrtěly) v hrnku pomocí kvedlačky.

Jak udělat zátřepku

Můžete to zkusit podle babiček, které mívaly množství mouky v "oku".

  • Pro 4 osoby potřebujete na 1 hrnek (250 ml) smetany 1–2 vrchovaté lžíce hladké mouky. Jedna lžíce mouky stačí do polévky, 2 lžíce potřebuje omáčka.
  • Smetanu nalijte do vyšší nádoby, přidejte mouku a dobře rozkvedlejte. Nedoporučujeme použít mixér, protože se jím do smetany nažene vzduch, který zkreslí hustotu zátřepky. 
  • Zátřepku lijte přes cedník (aby nevznikaly hrudky) do vroucí polévky nebo omáčky za stálého míchání.
  • Pokrm nechte 20 minut provařit na mírném ohni (pozor, smetana by mohla vzkypět) za častého zamíchání, aby se mouka nepřichytila ke dnu hrnce.
  • Tip: Pro začátečníky bude jistější příprava světlé jíšky jako základu omáčky nebo polévky. Stačí ji 20 minut povařit a na závěr zjemnit smetanou. Lépe se tak reguluje hustota a chuť pokrmu je o poznání lepší. Kdo se obává vysoké tučnosti z jíšky a smetany, může použít suchou jíšku.
Ve videoreceptu na poctivou českou koprovku podle hospodských receptur najdou začátečníci inspiraci, jak snadno zahustit omáčku pomocí jíšky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli