

Báječné karlovarské (tukové) rohlíky
Suroviny 15 ks
- 1 kg hladké mouky
- 42 g droždí
- 18 g soli
- 30 g cukru
- 250 g Hery (Stella apod.)
- 30 g sušeného mléka
- 430 ml vlažné vody
- 40 g sádla (na potření rohlíků)
- mák (na posypání)
- sůl
Postup přípravy receptu
V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí).
Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40°C)
Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky.
Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály - asi 20 x 15 cm. Pak je z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků. Rohlíků bude asi 15 kusů.
Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak je pomažeme vlažným rozpuštěným sádlem a případně posypeme mákem nebo solí.
Vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170°C. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou - cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby.
Pak vyjmeme, klademe na mřížku a necháme vychladit. Část pečiva můžeme po vychladnutí vložit do sáčku a zmrazit.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty a povídání najdete tady: http://daniela.pise.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Báječné karlovarské (tukové) rohlíky
-
vypadají lahodně, určitě vyzkouším
-
Tak dnes jsem vyzkoušela půl kostky Hery a půl sádla - a byly ještě lepší
-
Dani,opět jsi krásně napekla
-
-
magdalenka:
Díky
Inu, sádlo se rozpustí a pomažou se jím vykynuté rohlíky. Díky za upozornění, už jsem to doplnila -
Vyzerajú ako píšeš - báječne...
len mám dotaz, čo s tým sádlom, hore to akosi nevidím.
-
danielle72: děkuju
možná někdy zkusím.
-
Váhala jsem, zda je sem přidat, nakonec jsem byla přemluvena na Pokecu
Asi se neliší ničím zásadním, snad jen že je zde malinko podrobnější návod i pro méně zkušené pekařky a pekaře, je v nich o trochu méně droždí, o trošku víc vody a sádla na pomazání. A peču je na mnohem nižší teplotu o trochu déle.
Mně to vánočkové těsto nepřipomíná - taky jsem se trochu obávala, ale jiný tuk jsem neměla, tak jsem to zkusila a chutnaly nám... -
Čím se, prosím, liší tyhle rohlíčky od těch, co tu jsou od simko.jit v Podobných?
A ještě dotaz - zkoušelas je s Herou? Já na to nemám odvahu, Hera a pečivo s ní voní mi jako vánočka nebo mazanec.....neumím si ji v těchto rohlících představit, ale určitě by mě to zajímaloDíky...
-
Karlovarské rohlíky pamatuji jako pochoutku
Máš je hezké, určitě dobré
-
Dani, už jsem reagovala, tak i tu. Vypadá to hodně dobře, tvar je parádní, zrealizuju