

Mrkvový džus
Suroviny
- 3 velké mrkve
- 1 pomeranč
- 1 citron
- cukr nebo sladidlo dle chuti (použila jsem asi 8 peciček stevie)
- kapka oleje
- voda
Postup přípravy receptu
Mrkev oloupeme, nakrájíme na silná kolečka, zalijeme asi 500 ml vody, přidáme kapku oleje a pod pokličkou vaříme asi 25 minut, až je mrkev měkká. Necháme zcela vychladnout.
Pomeranč a citron oloupeme, nakrájíme na hrubší kousky a přidáme k mrkvi. Vše společně rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Podle potřeby dosladíme a naředíme vodou tak, aby měl džus požadovanou konzistenci.
Vychladíme a můžeme podávat. Kdo by chtěl džus velmi jemný, může ho ještě propasírovat přes plátno.
Poznámka od kuchařky
Zachutnal mi kupovaný mrkvový džus, ale jeho složení mě od další koupě odradilo, spousta cukru, konzervantů, jablek a jen minimum mrkve. Hledala jsem proto recepty, jak si džus připravit doma. To, co jsem našla, mě ale moc neoslovilo, všude se mrkev vařila spolu s citrusy, čímž se zničil téměř všechen vitamin C. Následně se přidával na půl kila mrkve kilogram cukru a kyselina citronová a další lahůdky. Tak jsem trochu zaimprovizovala. Bylo prokázáno, že mrkev je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Proto jsem přidala i kapku oleje. Citrusy naopak obsahují vitamin C, který se vařením ničí, proto jsem je přidala až na závěr. A pokud se džus spotřebuje do dvou dní, není třeba přidávat žádné konzervanty. Co se týká přidávání cukru, tentokrát jsem zvolila stevii, ale nebránila bych se ani třtinovému cukru nebo medu.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mrkvový džus
-
petram: Dobrý den, zkusil jsem rozsekat nevařenou mrkev v mixéru. ale nevím, jestli se mi tím podařilo narušit buněčnou strukturu. Ta trocha oleje jwe dobrý nápad . Děkuji.
-
Výborné! Jen jsem si přidala ještě nastrouhaný zázvor...
-
Děkuji všem za komentáře, budu ráda, když někdo vyzkouší a případně napíše své postřehy.
-
spagetka: Ano, věřím! I tady se musí umět vybírat, je to už taková "vyšší dívčí", sladit méně (ať už čímkoliv), je ale vůbec ta nejlepší možnost. Jen je dost těžké, se na ni přeučit - mě se moc nedaří
-
spagetka:Díky, Ladi
-
Jitkas:
-
petram: Ja tez jeste dodam, ze jsem prave zakoupila mrkev a pomerance(citrony jsem mela) a jdu si udelat toto urcite vyborne piticko.
-
Já ještě dodám, že jsem ve Zdravé výživě viděla prodávat sušené nadrcené lístky bez jakékoliv další úpravy a přísad. Pro ty, kdo nemá rostliny.
-
Stevii je nejlepe pouzit susenou, tj. odsrihnout cele vyhonky s listky, tak 5-6cm nad korinky, svazat do kyticky a dat ususit do hnedeho papiroveho pytliku "hlavou" dolu na suche misto, ne na slunce. Pak listky otrhat a rozdrtit (treba v mixeru),vetvicky vyhodit a tim praskem z listku sladit. Staci ho na spicku lzicky. Cim jemnejsi bude, tim lepe, je totiz v tekutine nerozpustny. Rostlina znovu vyrazi nove vyhonky a teoeticky by se mela max. jeste jednou ostrihat. Tim susenim a drcenim dostanete z listku dobre vsechnu "sladkost" do tekutiny.
-
Peťko, ode mě máš +5, na slazení nyní používám hlavně stévii. Jak v tabletách, tak i v prášku nebo kapkách. Jen na dia pečení používám "nejmladší" naše sladidlo na bázi sukralózy - Cukren. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sukral%C3%B3za A jelikož se rozvíjí debata o zdravém slazení, tak přidám ještě jeden odkaz
http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziv...
-
Doporučuji místo umělého sladidla,nebo cukru dát med!www.mlynekpodlahy.cz
-
snazilka: každé umělé sladidlo není zabiják, musí se umět vybírat podle složení. Manžel je třeba alergický na sacharin, ale může sladidlo na bázi aspertinu, thaumatinu a fruktozy - to je cukr běžně obsažený v jakémkoli ovoci. Sladím občas i tabletkou diachromu a chrom potřebuje každý diabetik do sebe dostat. Navíc já silně jakékoli slazení omezila, takže dnes nám to už nepřijde.
A u tohoto receptu možná nebude vůbec třeba cukr, když budu mít dobré slaďounké mrkvičky, odhadnu množství citronu a pomeranče. -
Jana Remkova: jé vidíš, včera jsem ten tvůj dotaz už nezaregistrovala. Normálně do hrnku hoď lístky, zalej vroucí tekutinou, podle toho, co chceš dělat, a nech chvíli propařit. Nech je tam celou dobu pití nápoje, ony se ty cukry pěkně uvolní
-
Vykoumaný recept, opravdu dotažený do konce tak, aby byl tělu prospěšný, ještě s perfektní poznámkou, o chuti nepochybuji - ráda vyzkouším! Díky
Používám stévii v kapkách, někdy agávový sirup, umělá sladidla ale nikdy - myslím, že to jsou horší "zabijáci", než cukr samotný (např.: http://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/403-a... )
-