Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový džus

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

13. 6. 2014 15:41

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie490 kJ / 117 kcal
Bílkoviny2,76 g
Tuky1,02 g
Vláknina8,49 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy19,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zachutnal mi kupovaný mrkvový džus, ale jeho složení mě od další koupě odradilo, spousta cukru, konzervantů, jablek a jen minimum mrkve. Hledala jsem proto recepty, jak si džus připravit doma. To, co jsem našla, mě ale moc neoslovilo, všude se mrkev vařila spolu s citrusy, čímž se zničil téměř všechen vitamin C. Následně se přidával na půl kila mrkve kilogram cukru a kyselina citronová a další lahůdky. Tak jsem trochu zaimprovizovala. Bylo prokázáno, že mrkev je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Proto jsem přidala i kapku oleje. Citrusy naopak obsahují vitamin C, který se vařením ničí, proto jsem je přidala až na závěr. A pokud se džus spotřebuje do dvou dní, není třeba přidávat žádné konzervanty. Co se týká přidávání cukru, tentokrát jsem zvolila stevii, ale nebránila bych se ani třtinovému cukru nebo medu.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

bobnak

8. 8. 2017 21:30

petram: Dobrý den, zkusil jsem rozsekat nevařenou mrkev v mixéru. ale nevím, jestli se mi tím podařilo narušit buněčnou strukturu. Ta trocha oleje jwe dobrý nápad . Děkuji. :-)
:yes:

Aknellenka

14. 6. 2014 17:22

Výborné! Jen jsem si přidala ještě nastrouhaný zázvor... :yes:

petram

14. 6. 2014 15:57

Děkuji všem za komentáře, budu ráda, když někdo vyzkouší a případně napíše své postřehy. :-K

snazilka

14. 6. 2014 12:47

spagetka: Ano, věřím! I tady se musí umět vybírat, je to už taková "vyšší dívčí", sladit méně (ať už čímkoliv), je ale vůbec ta nejlepší možnost. Jen je dost těžké, se na ni přeučit - mě se moc nedaří :-(

JanaDorazinova

14. 6. 2014 12:36

spagetka:Díky, Ladi :-)

Merylas

14. 6. 2014 12:08

Jitkas: :-D:-*

Jitkas

14. 6. 2014 11:54

petram: Ja tez jeste dodam, ze jsem prave zakoupila mrkev a pomerance(citrony jsem mela) a jdu si udelat toto urcite vyborne piticko.

Merylas

14. 6. 2014 11:45

Já ještě dodám, že jsem ve Zdravé výživě viděla prodávat sušené nadrcené lístky bez jakékoliv další úpravy a přísad. Pro ty, kdo nemá rostliny.

Jitkas

14. 6. 2014 11:41

Stevii je nejlepe pouzit susenou, tj. odsrihnout cele vyhonky s listky, tak 5-6cm nad korinky, svazat do kyticky a dat ususit do hnedeho papiroveho pytliku "hlavou" dolu na suche misto, ne na slunce. Pak listky otrhat a rozdrtit (treba v mixeru),vetvicky vyhodit a tim praskem z listku sladit. Staci ho na spicku lzicky. Cim jemnejsi bude, tim lepe, je totiz v tekutine nerozpustny. Rostlina znovu vyrazi nove vyhonky a teoeticky by se mela max. jeste jednou ostrihat. Tim susenim a drcenim dostanete z listku dobre vsechnu "sladkost" do tekutiny.

Merylas

14. 6. 2014 11:37

Peťko, ode mě máš +5, na slazení nyní používám hlavně stévii. Jak v tabletách, tak i v prášku nebo kapkách. Jen na dia pečení používám "nejmladší" naše sladidlo na bázi sukralózy - Cukren. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sukral%C3%B3za A jelikož se rozvíjí debata o zdravém slazení, tak přidám ještě jeden odkaz:-K http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziv...

Josef

14. 6. 2014 09:38

Doporučuji místo umělého sladidla,nebo cukru dát med!www.mlynekpodlahy.cz

spagetka

14. 6. 2014 08:33

snazilka: každé umělé sladidlo není zabiják, musí se umět vybírat podle složení. Manžel je třeba alergický na sacharin, ale může sladidlo na bázi aspertinu, thaumatinu a fruktozy - to je cukr běžně obsažený v jakémkoli ovoci. Sladím občas i tabletkou diachromu a chrom potřebuje každý diabetik do sebe dostat. Navíc já silně jakékoli slazení omezila, takže dnes nám to už nepřijde.;-);-)
A u tohoto receptu možná nebude vůbec třeba cukr, když budu mít dobré slaďounké mrkvičky, odhadnu množství citronu a pomeranče.

spagetka

14. 6. 2014 08:27

Jana Remkova: jé vidíš, včera jsem ten tvůj dotaz už nezaregistrovala. Normálně do hrnku hoď lístky, zalej vroucí tekutinou, podle toho, co chceš dělat, a nech chvíli propařit. Nech je tam celou dobu pití nápoje, ony se ty cukry pěkně uvolní

snazilka

14. 6. 2014 08:10

Vykoumaný recept, opravdu dotažený do konce tak, aby byl tělu prospěšný, ještě s perfektní poznámkou, o chuti nepochybuji - ráda vyzkouším! Díky :-K Používám stévii v kapkách, někdy agávový sirup, umělá sladidla ale nikdy - myslím, že to jsou horší "zabijáci", než cukr samotný (např.: http://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/403-a... )

Ivana Ch

14. 6. 2014 04:35

:-p:-p:-p:-p:yes::yes::-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mrkvový džus mrkvovy dzus recept domácí mrkvový džus džus z mrkve recept na mrkvovy dzus mrkvový juice mrkvový džus s pomerančem mrkvovi dzus mrkvovy napoj vimcojim.cz jak udelat dzus mrkvovydzus lepek wikipedie dzus s mrkve mlynekpodlahy recepty mrkvovy dzus recept mrkvovy džus stava s mrkve mrkvovy jujce nejlepší mrkvový džus

Suroviny: mrkev, pomeranče, citron, cukr, olej, voda

TopRecepty.cz

Mrkvový džus

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mmo5