Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už máte vlastní úrodu švestek, nebo jste si je nakoupili, nejlepším způsobem uchování švestek na dlouhé zimní měsíce je jejich usušení. Vznikne zdravá pochoutka plná energie a chuti léta, která má všestranné využití.

Sušené švestky jsou tak trochu přírodní "bonbóny", které nás zasytí, dodají energii a zaženou chuť na sladké. Sušením si zachovají své aroma, sladkou až karamelovou chuť a zůstanou vláčné. Takto připravené švestky využíváme do buchet, koláčů, kaší, jogurtů i k pečenému masu, jako náplň rolád, do omáček nebo k přípravě delikatesy v podobě švestek ve slanině

Jak usušit švestky na zimu 

Výroba domácích sušených švestek je velmi jednoduchá, jediné příkoří je časová náročnost; sušení trvá několik hodin. Používáme zralé, pevné a nepoškozené plody. Máme dvě možnosti, jak švestky dobře a snadno usušit: 

Sušení v sušičce na ovoce: Nejjednodušší a nejoblíbenější metodou je sušení švestek v sušičce.

  1. Švestky omyjte, osušte a opatrně nařízněte, abyste vyjmuli pecku. Velké švestky můžete rozpůlit i rozčtvrtit.  
  2. Připravené švestky naskládejte v jedné vrstvě na plata sušičky tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch. 
  3. Sušte při teplotě 50–65 °C po dobu asi 5–8 hodin, a to podle velikosti a šťavnatosti švestek. 
  4. Správně usušené švestky poznáte tak, že při zmáčknutí z nich neteče žádná šťáva.

Sušení švestek v troubě: Osvědčenou metodou je sušení švestek v obyčejné troubě. Časově to však bude trvat déle a je potřeba občasná kontrola, aby se švestky nepálily. Dvířka trouby nechte během sušení pootevřená

  1. Švestky připravte jako v předchozím bodě číslo jedna. 
  2. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. 
  3. Začněte sušit na 50 °C po dobu 5 hodin. Poté troubu vypněte a nechejte švestky vychladnout.
  4. Opět zapněte troubu, tentokrát na 70 °C a sušte dalších 12 hodin. Vypněte a nechejte 5 hodin vychladnout.
  5. V poslední fázi zapněte troubu na 60 °C a švestky po dobu 3 hodin dosušte.

Doporučení: Usušené švestky nechte zcela vychladnout a uložte nejlépe do vzduchotěsné nádoby na chladné, tmavé a suché místo; ideální je sklep nebo spíž

A jak přebytek švestek ještě zpracovat a uchovat na zimu? Vyzkoušejte vynikající švestková povidla pečená v troubě, která jsou bez zavařování, voní kořením a jsou do hodiny hotová. S přípravou pomůže náš videorecept. 

Komentáře

Další tipy a triky