Jak usušit švestky na zimu? Zralé plody usušíme v sušičce i obyčejné troubě
Ať už máte vlastní úrodu švestek, nebo jste si je nakoupili, nejlepším způsobem uchování švestek na dlouhé zimní měsíce je jejich usušení. Vznikne zdravá pochoutka plná energie a chuti léta, která má všestranné využití.
Sušené švestky jsou tak trochu přírodní "bonbóny", které nás zasytí, dodají energii a zaženou chuť na sladké. Sušením si zachovají své aroma, sladkou až karamelovou chuť a zůstanou vláčné. Takto připravené švestky využíváme do buchet, koláčů, kaší, jogurtů i k pečenému masu, jako náplň rolád, do omáček nebo k přípravě delikatesy v podobě švestek ve slanině.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usušit švestky na zimu
Výroba domácích sušených švestek je velmi jednoduchá, jediné příkoří je časová náročnost; sušení trvá několik hodin. Používáme zralé, pevné a nepoškozené plody. Máme dvě možnosti, jak švestky dobře a snadno usušit:
Sušení v sušičce na ovoce: Nejjednodušší a nejoblíbenější metodou je sušení švestek v sušičce.
- Švestky omyjte, osušte a opatrně nařízněte, abyste vyjmuli pecku. Velké švestky můžete rozpůlit i rozčtvrtit.
- Připravené švestky naskládejte v jedné vrstvě na plata sušičky tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch.
- Sušte při teplotě 50–65 °C po dobu asi 5–8 hodin, a to podle velikosti a šťavnatosti švestek.
- Správně usušené švestky poznáte tak, že při zmáčknutí z nich neteče žádná šťáva.
Sušení švestek v troubě: Osvědčenou metodou je sušení švestek v obyčejné troubě. Časově to však bude trvat déle a je potřeba občasná kontrola, aby se švestky nepálily. Dvířka trouby nechte během sušení pootevřená.
- Švestky připravte jako v předchozím bodě číslo jedna.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Začněte sušit na 50 °C po dobu 5 hodin. Poté troubu vypněte a nechejte švestky vychladnout.
- Opět zapněte troubu, tentokrát na 70 °C a sušte dalších 12 hodin. Vypněte a nechejte 5 hodin vychladnout.
- V poslední fázi zapněte troubu na 60 °C a švestky po dobu 3 hodin dosušte.
Doporučení: Usušené švestky nechte zcela vychladnout a uložte nejlépe do vzduchotěsné nádoby na chladné, tmavé a suché místo; ideální je sklep nebo spíž.
A jak přebytek švestek ještě zpracovat a uchovat na zimu? Vyzkoušejte vynikající švestková povidla pečená v troubě, která jsou bez zavařování, voní kořením a jsou do hodiny hotová. S přípravou pomůže náš videorecept.
Komentáře