Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých pomazánek, které nezatíží naši peněženku: Využijeme lučinu, jogurt, luštěniny, tofu, zeleninu nebo droždí
Zdroj: Top recepty

Čím namazat pečivo - to je otázka, nad kterou se zamýšlíme vlastně každý den. A pokud je nás doma více, máslo a sýry velmi rychle ubývají. Přesto můžeme umíchat pomazánky, na kterých si rodina pochutná a přitom suroviny vůbec nemusí být finančně náročné.

Vybrali jsme do našeho přehledu recepty na pomazánky, které dobře chutnají, jsou oblíbené a navíc se často připravují ze surovin, které prospívají našemu zdraví. Může to být např. vhodně zvolená zelenina, luštěniny, droždí nebo třeba hustý jogurt či chutná domácí lučina
 

1. místo

Domácí lučinu použijeme buď přímo k mazání na pečivo, nebo jako výborný základ pomazánek. K přípravě potřebujeme bílý jogurt, ideálně koupený za akční cenu nebo domácí, a smetanu

2. místo

Osvěžující pomazánka se hodí na na lehkou večeři a můžeme ji připravit i jako pohoštění. Kombinace mrkve a celeru chutná moc dobře, zvlášť když přidáme citronovou šťávu a naťovou petržel. Místo majonézy lze použít zakysanou smetanu nebo hustý bílý jogurt. 

3. místo

Máte rádi pikantní pomazánky? Tento výrazně ochucený žampionový tataráček je skvělý na topinkách s česnekem. Připravuje se z čerstvých žampionů, ale můžeme ho vyzkoušet i z lesních hub, které jsme sami nasbírali.

4. místo

Tofu, ať už přírodní nebo ochucené, je dobrým základem pomazánek. Přírodní varianta má neutrální chuť a příjemnou konzistenci. Podle tohoto receptu k tofu přidáme sterilovanou cizrnu, ale můžeme přidat také Tebi, sterilovaná sušená rajčata a oblíbené koření.

5. místo

Hummus je asi nejpopulárnější luštěninová pomazánka. Připravuje se z předem uvařené cizrny - můžeme použít sterilovanou z plechovky, nebo si ji sami uvařit v pomalém hrnci. Stačí dát luštěninu večer vařit a do rána krásně změkne, aniž bychom měli plnou kuchyň páry a museli var hlídat.

6. místo

Cuketové pomazánky můžeme podávat teplé i studené, a velmi dobře chutnají k topinkám. Pomazánku podle tohoto receptu výrazně ochutíme česnekem, chilli papričkou a hořčicí. Doplníme ji sušenými rajčaty v oleji.

7. místo

Další výborná pomazánka se připravuje ze syrové červené řepy. K jemně nastrouhané řepě přidáme lučinu a trochu strouhaného eidamu. Dochutíme ji třeným česnekem a mletým pepřem nebo jiným oblíbeným kořením. Červená řepa dá pomazánce krásnou barvu a do některých pomazánek se přidává i vařená, nejlépe v páře.

Drožďové pomazánky jsou výborné, a pokud patříte mezi jejich příznivce, jednu takovou jsme pro vás na závěr vybrali. S postupem přípravy pomůže názorné video - a pomazánka je tak jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více