Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 moučníků, do kterých patří předem uvařené brambory. Moučníky jsou díky nim příjemně vláčné, kypré a chutné
Zdroj: Top recepty

Moučníky, do kterých přidáme vařené a jemně nastrouhané brambory, budou chutnat moc dobře. Oceníme, jak jsou vláčné a kypré. Vyzkoušejte třeba kobližky, bábovku, závin nebo koláčky z našeho výběru. Bramborami nastavíme dokonce i lahodný krém k naplnění řezů.

Brambory do moučníků je nejlepší uvařit den předem. Šetrné a rychlé je vaření brambor ve slupce, ideálně v páře. Po oloupání brambory nastrouháme najemno - buď na obyčejném struhadle nebo si usnadníme práci použitím lisu na brambory. Lis naplníme vařenými oloupanými bramborami, stiskneme páku a máme hotovo. Bramborové těsto pak zpracujeme co nejrychleji, protože stáním řídne.

1. místo

Brambory uvařené ve slupce oloupeme dokud jsou ještě vlažné, společně s dalšími surovinami z nich vytvoříme těsto a vypracujeme váleček, který rozdělíme na kolečka. Kolečka smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Ještě teplé potíráme marmeládou a zdobíme kopečkem zakysané smetany.

2. místo

Kynuté těsto na koláčky doplníme jemně nastrouhanými bramborami. Těsto by mělo být tužší, protože stáním lehce zřídne. Do čtverečků z těsta pak balíme makovou, povidlovou nebo tvarohovou náplň, rohy pořádně přitiskneme. Po krátkém dokynutí koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova.

3. místo

Brambory jsou vhodné i do svátečního moučníku. Uvaříme je den předem, nastrouháme a přimícháme až na závěr do máslového krému, dochuceného kakaem a rumem. Krém rozetřeme na vychlazený korpus, povch ještě dozdobíme šlehačkovou vrstvou a nastrouhanou čokoládou. Podáváme po vychlazení. 

4. místo

Nastrouhané brambory zapracujeme do těsta na korpus, těsto namačkáme do dortové formy a polijeme tvarohovým krémem (s pudinkem), posypeme ovocem a oblíbenými ořechy, upečeme. Náplň, ve které je pudink, ztuhne teprve po důkladném vychlazení.

5. místo

Recepty na bábovky, do kterých patří nastrouhané brambory, známe už od našich babiček. O kyprost se postará sníh z bílků a pomůže mu prášek do pečiva. Bábovka příjemně chutná po vanilce a citronu. Do těsta můžeme přidat rozinky a ořechy.

6. místo

Moučník, ve kterém je kombinace brambor a máku, chutná vždy dobře. Platí to i v tomto případě. Brambory zpracujeme do těsta, které připravujeme až těsně před použitím. Naopak makovou náplň budeme vařit a musíme ji nechat nejprve vychladit.

7. místo

Bramborové těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu rozložíme na plech a pokryjeme nastrouhanými jablky, osladíme a poprášíme skořicí. Vrstvu přikryjeme druhou polovinou těsta, kterou na povrchu propícháme vidličkou. Upečeme, a ještě horký koláč posypeme práškovým cukrem.
Brambory těsta příjemně nastaví, doplní a zvýší jejich výživnou hodnotu. Při pečení si můžeme zavzpomínat, jak brambory používaly naše babičky a jak nám od nich všechno chutnalo. Třeba takové bramborové šišky s mákem jsou velkou pochoutkou: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie