Jak vytáhnout chleba z domácí pekárny? S naším videonávodem to zvládne každý
Vyndat upečený chleba z domácí pekárny bývá většinou snadné. Náš názorný videonávod vám poradí, jak na to, navíc vám přidáme i několik rad pro případ, že chléb z formy jen tak jednoduše ven nejde.
Pekárnu využíváme hlavně proto, že těsto nejen dokonale uhněte, ale nechá ho v těch nejlepších podmínkách vykynout a pak ho i upeče. Hotový chléb je nutné z pekárny včas vyndat, aby se ve formě nezapařil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytáhnout chleba z pekárny
Když se bytem rozline vůně čerstvého chleba a pekárna zvukovým signálem ohlásí konec pečení, vypneme ji a otevřeme.
- Chleba můžeme vytáhnout hned, ale vhodnější je nechat ho v pekárně ještě pár minut (cca 5–10) odpočívat.
- Rukama v kuchyňských rukavicích vyndáme z pekárny horkou formu s chlebem.
- Formu otočíme dnem vzhůru a chleba z ní vytřepeme.
- Chleba položíme na bok a dlouhým háčkem z něj vytáhneme hnětací metličky, pokud jsme je už nevyndali v průběhu programu.
- Chléb postavíme na kovovou mřížku, aby chladnul i odspodu a nezapařil se. Místo mřížky můžeme použít např několik vařeček, položených vedle sebe tak, že chléb odspodu "dýchá" mezerami mezi nimi.
Chleba z pekárny nejde vyndat?
Někdy se chléb ve formě drží a nejde vytáhnout, v tom případě můžete vyzkoušet některou z těchto možností.
- Pokud chléb nevytřepete, tak formou několikrát o stůl silně klepněte. Ne však přímo formou (poškodila by se), ale bouchnete o desku stolu rukama, ve kterých formu vzhůru nohama držíte. Náraz se přenese na formu a chleba většinou vyjede ven.
- Nebo formu i s chlebem postavíte vzhůru nohama a necháte stát. Často tak po několika minutách chleba vlastní vahou vypadne z formy sám.
- Navíc můžete zkusit pootočit hřídelkami, na kterých háky sedí. Hřídelky trčí venku, zespodu formy.
Jedna důležitá rada závěrem. Chleba je nutné vytáhnout z formy do 30 minut po upečení, jinak v ní zespodu zvlhne zkondenzovanou párou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku
Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
Je tu Zimní Apetit piknik: Nechte vařečky odpočívat a vyrazte na oblíbený festival chutí!
Komentáře