Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyndat upečený chleba z domácí pekárny bývá většinou snadné. Náš názorný videonávod vám poradí, jak na to, navíc vám přidáme i několik rad pro případ, že chléb z formy jen tak jednoduše ven nejde.

Pekárnu využíváme hlavně proto, že těsto nejen dokonale uhněte, ale nechá ho v těch nejlepších podmínkách vykynout a pak ho i upeče. Hotový chléb je nutné z pekárny včas vyndat, aby se ve formě nezapařil.

Jak vytáhnout chleba z pekárny

Když se bytem rozline vůně čerstvého chleba a pekárna zvukovým signálem ohlásí konec pečení, vypneme ji a otevřeme.

  • Chleba můžeme vytáhnout hned, ale vhodnější je nechat ho v pekárně ještě pár minut (cca 5–10) odpočívat.
  • Rukama v kuchyňských rukavicích vyndáme z pekárny horkou formu s chlebem.
  • Formu otočíme dnem vzhůru a chleba z ní vytřepeme.
  • Chleba položíme na bok a dlouhým háčkem z něj vytáhneme hnětací metličky, pokud jsme je už nevyndali v průběhu programu.
  • Chléb postavíme na kovovou mřížku, aby chladnul i odspodu a nezapařil se. Místo mřížky můžeme použít např několik vařeček, položených vedle sebe tak, že chléb odspodu "dýchá" mezerami mezi nimi.

Chleba z pekárny nejde vyndat?

Někdy se chléb ve formě drží a nejde vytáhnout, v tom případě můžete vyzkoušet některou z těchto možností.

  • Pokud chléb nevytřepete, tak formou několikrát o stůl silně klepněte. Ne však přímo formou (poškodila by se), ale bouchnete o desku stolu rukama, ve kterých formu vzhůru nohama držíte. Náraz se přenese na formu a chleba většinou vyjede ven.
  • Nebo formu i s chlebem postavíte vzhůru nohama a necháte stát. Často tak po několika minutách chleba vlastní vahou vypadne z formy sám.
  • Navíc můžete zkusit pootočit hřídelkami, na kterých háky sedí. Hřídelky trčí venku, zespodu formy.

Jedna důležitá rada závěrem. Chleba je nutné vytáhnout z formy do 30 minut po upečení, jinak v ní zespodu zvlhne zkondenzovanou párou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky