Kmíňák

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 33 názorů

Suroviny

150 ml piva
160-170 ml vody
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
3 lžičky oleje
3 lžičky kmínu (+ lžička na posypání před pečením)
350 g pšeničné chlebové mouky
120 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
2 lžíce hustého žitného kvásku
14-15 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny tekuté, sypké, na mouku kvásek, mimo od droždí a zapneme program Celozrnný (má delší kynutí).

  2. Před třetím kynutím můžeme pomoučněnou rukou vyndat háky, ale také urovnáme těsto a posypeme ho kmínem.

Poznámka

Chleba je větší a překvapivě lehounký.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kmíňák

  • Miska.74 Miska.74

    Asi tak za hodinu, někdy i déle, protože čekám až vzejde a budou v něm krásně vidět bublinky.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :yes:Budeš mít! Přijdem na to, uvidíš....co ten tvůj kvásek? Za jak dlouho po nakrmení ho přidáváš do těsta:-?

    Odpovědět

  • Miska.74 Miska.74

    Máš ho nádherný :yes::yes::yes: Já chci taky takový ;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Tak jsem ho včera dělala znova. Přidala jsem jen lžíci vody (dopíšu do receptu), ale jinak bylo vše přesně. Chleba nakynul dobře. Ještě mě napadlo, že může být chybka v Miščině kvásku....fotky chleba přikládám.:-)

    Odpovědět

  • Miska.74 Miska.74

    Mouka byla stejná a droždí taky nebylo prošlé. Po prvním neúspěchu jsem to kontrolovala a dávám si na to pozor, ale tím to nebylo.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som si minule nevšimla dátum spotreby na droždí a nekyslo mi cesto...niekedy sa všetko zvrtne na banalite...Zdravím!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Miska.74 - a použila jsi i ty samé mouky? Fotka možná zkresluje, mně připadá, jestli to není druhem mouky (čerstva byla,že ?)

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    mna napadlo ci netreba muku preosiat,niekedy to pomoze...vraj

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-//Krucajz, to mě mrzí......během 2-3 dnů ho zkusím udělat a juknu, jestli najdu chybku. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo!;-)

    Odpovědět

  • Miska.74 Miska.74

    Cathleen, tak to opět nevyšlo, dávám ti sem fotky, ale pak je smáznu, abych ti to tu nekazila. Voní krásně, i chuť je skvělá, ale je strašně tuhý, protože opět nevykynul, na výšku má jen 8 cm, takže jíst se moc nedá. ;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Ano, čerstvého. Budu držet :yes: a písni, prosím, jak to dopadlo;-)

    Odpovědět

  • Miska.74 Miska.74

    Dala jsem vodu i pivo, to jsem si jistá. Dokonce jsem ho musela jít koupit, protože ho domů běžně nekupujeme a přítel ho pak musel zbytek vypít. Ještě se zeptám, jestli jsem pochopila správně, že je tam 14-15 g ČERSTVÉHO droždí. zkusím ho ještě jednou a budu doufat, že to tentokrát dopadne.:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Misko, jestli dobře počítám, je tu 300 ml tekutin na 540 g mouky + kvásek (ten těsto taky trochu zředí). I Merylas se povedl (pokud přemýšlím o tom, že bych někde v gramáži udělala chybu...)
    Jsi si jistá, žes dala pivo i vodu? (- snad se nebudeš zlobit, že se tě tak ptám, ale většinou je příčinou nepovedeného chleba jednoduchá chybka;-) )
    Jestli si jistá jsi, co nejdříve ho udělám znovu a mrknu se:-)

    Odpovědět

  • Miska.74 Miska.74

    Žitný kvásek používám. Dala jsem na tvé rady, které jsem si tu přečetla a kvásek si vypěstovala.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-)Misko, nejdřív se zeptám - žitný kvásek používáš?:-?

    Odpovědět

1 2 3

TIP dne na email

Tématické fráze: domácí indiánci domácí indiánky chléb nevykynul žitný chleba domácí kváskový chléb nevykynul drobivost chleba chleba nevykynul domací pekárna chléb nevykynul kynutý chléb nevykynul indianci recept kynutí ze žitného kvásku domácí pekárna recepty kvásek domácí kmínák-chleba chléb z kvásku nevykynul prosly cottage recept chleb kminak chleba kmínák pečení chleba nevykynul jak udělat domácí kvá ak udelat kvasek

Zapomněl/a jsem heslo